Kísért a múlt – balliberális gyülekező a városházán

A Gyurcsány-Demszky-korszak bizalmi emberei köszönhetnek vissza Karácsony Gergely főpolgármester hivatali stábjában. A fogadott és fogadatlan tanácsadók, főtanácsadók, hivatalvezetők lehetséges sorában többek között olyan nevek bukkannak fel, mint Demszky Gábor, Lamperth Mónika, Gál J. Zoltán, Batiz András vagy maga Gyurcsány Ferenc – írja Baranyai Gábor a Magyar Nemzetben megjelent cikkében.

A szerző felidézi, 1990-2010 között a fővárost vezető SZDSZ-es Demszky Gábor  az elsők között kezdte osztogatni kései utódjának tanácsait. Például azt javasolta, Karácsonynak, hogy

a Világbankhoz és az Európai Beruházási Bankhoz fordulva azonnal vegyen fel hiteleket.

Baranyai megjegyzi, Karácsony nyilvánosan nem utasította el a tanácsot.

Lamperth Mónika 2002-2006 között belügyminiszter, majd egy évig önkormányzati és területfejlesztési miniszter volt. 2008-ban a tárcától való távozása után az MSZP operatív irányítását végezte Gyurcsány megbízásából, 2014-től a XV. kerület DK-s vezetése alatt jegyző volt. Lamperth már bejelentette, hogy

lemond jegyzői posztjáról, ahonnan eddig nem volt hajlandó felállni

Baranyai szerint ez azt jelentheti, hogy főjegyző lehet belőle. Pár nappal ezelőtti Facebook posztjában azt írta: „Új kihívások várnak.”

Gál J. Zoltán Karácsony stábjának egyik fő kampányfőnökéről van szó, korábban újságíróként, főszerkesztőként dolgozott. 2002-2008 között MSZP képviselő volt. A kampány során stratégiai és kommunikációs irányításokkal foglalkozó Gál szintén bekerülhet a városházára.

Dorosz Dávid is a főpolgármesteri kampány egyik vezetője volt,Karácsony leghűségesebb embereként tartják számon. A cikk szerzője emlékeztet rá, hogy a korábban LMP-s országgyűlési képviselő követte Karácsonyt a Párbeszédbe. A kampányidőszakban munkakörébe a mozgósítás és az online kampány tartozott.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt szocialista miniszterelnök kapcsán szóba jött, hogy irodát/szobát kaphat a főpolgármesteri hivatal épületében. Ezt azonban Baranyai szerint valószínűleg az ötlet népszerűtlensége miatt  cáfolták az illetékesek.

Batiz András, az RTL Klub egykori sztárja, 2004-2006 között a Gyurcsány-kormányok szóvivője fontosabb beszédek előtt készítette fel Karácsony Gergelyt. Cége, a Batiz Consulting Kft. főpolgármesterként is tovább trenírozhatja Karácsonyt – írja Baranyai.

A szerző cikkének végén Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán közzétett bejegyzését idézi, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

Tarlós István főpolgármesterségének kilenc esztendeje alatt Budapest 220 milliárd forintnyi adósságtól szabadult meg, 70 százalékkal nőtt az iparűzési adóból származó bevétel és 1850 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a fővárosban.

A tárcavezető arra is emlékeztet

„Amikor a baloldal kerül valahol hatalomra, általában gyorsan elfogy a pénz, elindul a vagyon értékesítése és jön az eladósodás…”

A teljes cikk itt olvasható 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre