Újabb kapufa Karácsonytól: jelenleg sem 6 éves korig ingyenes a BKV

Az új főpolgármester megválasztása óta naponta hívja fel magára a figyelmet egy-egy botrányosan sikerült megszólalásával (hétfőkeddszerda, csütörtök). Nagy figyelmet kiváltó kampányígéretéből részben visszatáncolni látszik, elteltek már azok a (kampány)napok, amikor a 14 éven aluliaknak ingyenes tömegközlekedést ígért, most 7 éves korig tenné ezt lehetővé. Megnéztük, mit jelent a gyakorlatban Karácsony Gergely ígérete…

Az újdonsült főpolgármester ígéretei közül a legnagyobb visszhangot eddig az ingyenes BKV-utazás kapcsán tett vállalása keltette: első bejelentése alapján a 14 éven aluliak számára vezette volna be az ingyenes utazást. Rögtön meg is kezdődtek a találgatások, hogy az ehhez szükséges milliárdos nagyságrendű forrást mitől vagy kitől veszi el az új fővárosi vezetés. Azonban Karácsony Gergely a választások után gyorsan visszavonulót fújt, és 14 éves kor helyett újabban 7 éves korig engedné a gyermekek számára az ingyenes utazást: nemzetközi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, 6 évről 7 évre emelné az ingyenes utazás korhatárát. 

Ez első ránézésre még egészen jól is hangzik, a bökkenő csak az, hogy a BKV járatain hosszú évek óta nemhogy 6 éves korig, hanem az általános iskolai tanulmányok megkezdéséig ingyenes az utazás. Azaz Karácsony Gergelynek kevés ismerete van arról, hogyan működik az általa átvett város és önkormányzat, mely utóbbinak egyébként az elmúlt 5 évben is tagja volt. A főpolgármester mostani döntése, amivel az iskolakezdés helyett a 7 éves életkorhoz köti a kedvezményt, valójában semmi más, mint egy átrendezés. A családok többségének nem ad semmi új kedvezményt, cserébe lesz, akiktől elvesz.

Forrás: BKK

A gyermekek jelentős része ugyanis nem 6 éves korban, hanem 7 évesen vagy később kezdi el iskolai tanulmányait Budapesten, az érvényben lévő szabályozás szerint pedig a Főváros nekik eddig is biztosította, hogy a szüleikkel ingyen közlekedhessenek a BKV járatain.

De ezen túlmenően is érdemes megnéznünk két másik élethelyzetet: több száz olyan család van ma a fővárosban, melyben él olyan gyermek, aki valamilyen személyi körülménye vagy fejlődési lemaradása miatt nem tudja elkezdeni 7 éves korban sem az iskolát. Ha Karácsony Gergely végrehajtja tervét, akkor ők – bár eddig ingyenesen utazhattak a BKV-n – egyik pillanatról a másikra jelentős fizetős csomagot kapnak a nyakukba.

De azok a hatévesek, akik, miután betöltötték a 6. életévüket, elkezdik az iskolát, szintén fura helyzetbe kerülnének. Az ő számuk az iskolakezdéstől számítva hónapról-hónapra csökken, van köztük olyan, aki már szeptember 1-jén betölti a 7. életévét, így neki már az első nap ugyanúgy sorba kell állnia a tanulóbérletért a pénztárnál, mintha minden maradt volna a régiben. Majd jönnek sorban a többiek is: a minden évben népes létszámban szeptember végén – október elején születésnapjukat ünneplők, s szép sorban napról napra minden kis elsős. Az osztályban így is lehetnek jelenetek, amikor az elsős Máté nem érti, hogy osztálytársa, Hanna miért kap a diákigazolványa mellé bérletszelvényt is az édesanyjától, míg az ő anyukája neki csak akkor akar venni, ha nagyobb lesz. 

Mindez ékes példája annak, hogy egy összevissza ígérgetős kampányból hogyan lesz szürke valóság a választás másnapján. Mindezek fényében egyre égetőbb kérdés, hogy az új főpolgármester vajon miként fogja így elérni, hogy a BKV éves bérletének ára 100 Ft legyen naponta, ahogy júniusban a balliberális sajtó munkatársainak egy háttérbeszélgetésen megígérte. Most nagy tételben és finom borokban merünk fogadni, hogy a jelenlegi tanulóbérletnél is olcsóbb felnőttbérlet olyan mértékű forrásokat emésztene fel, ami kényszerpályára állítaná a fővárosi büdzsét. Akkora elvonásokkal kellene járjon más területekről, hogy akkor nem csak a liberális Átrium és a Soros-féle CEU felé szűnnének meg a pozitív gesztusok, de az is meglepő lenne, ha maradna kátyúmentes buszsáv, melyeken a buszok értelmes tempóban haladhatnának a közlekedő polgárokkal.

Az újonnan hatalomba kerülő főpolgármester választási ígéretei napok óta témát adnak a sajtónak, mi is megírtuk már a főpolgármester abortuszokkal kapcsolatban elhangzott tervét, melyből másnap visszatáncolt, s elnézést kért a tévedésért. Azóta kiderült az is, hogy a kulturális Liget-projektből a főpolgármester egyedül az állatkerti fejlesztést tudja saját hatáskörben lenullázni, de arra is várhatjuk a választ, hogy mi történne a Biodóm kupolával, ha az nevével ellentétben soha nem telhet meg élettel a vészfékező főpolgármester STOP-programja miatt. 

Forrás: Ligetvédők Facebook