A kiéhezett ellenzék szét fogja lopni Budapestet – Novák Előd a Vasárnapnak

Az önkormányzati választások után kérdeztük Novák Elődöt, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökét a kiéhezett, hataloméhes balliberális erők előretöréséről, a közerkölcs impotenciájáról, pártja jövőbeni sorsáról, illetve Karácsony Gergely főpolgármester abortuszpárti programjáról.

– Országosan hogyan értékeli az önkormányzati választásokat?

– Láthatóan egy protestszavazás történt a jelenlegi kormányzattal szemben, annak ellenére, hogy az önkormányzatokról kellett volna szólnia a választásnak. Elsődlegesen a balliberális koalíció és az immár ennek részét képező, Gyurcsány csatlósává vált Jobbik eredményén mutatkozott meg, hogy az emberek a jelenlegi intézményesült kormányzati korrupcióval szemben változást akarnak.

– Milyen következtetést lehet levonni a mostani választásokból?

– Kissé fájó volt látni, hogy a botrányba keveredett politikusok mind megőrizhették mandátumukat. Úgy néz ki, hogy társadalmi szinten is elfogadottá vált a korrupció vagy akármilyen más erkölcstelen tett.

– Ez azt jelenti, hogy a közerkölcs Magyarországon egyre jobban romlik?

– Igen. Úgy tűnik, hogy a hagyományos konzervatív értékrend a választók szemében háttérbe szorul, és egészen botrányos vagy akár – mint Gyömrő polgármester esetében láthattuk –, egy jogerősen elítélt politikusbűnözőt is képesek megválasztani az emberek.

– A balliberális pártok pozíciófogásával és a közerkölcs romlásával párhuzamosan van még helye a nemzeti radikalizmusnak Magyarországon?

– A mostani választáson kezdett kibontakozni, hogy a „se Gyurcsány, se Orbán” alapvetésünk beigazolódott, és egyre többen nem szeretnének kérni egyik pártvezető helytartóiból és rendszeréből sem. Azt tapasztalom, hogy az emberek egy harmadik utat szeretnének látni, még ha a választások előtt olyan nagy erőt nem is tudtunk felmutatni, hogy ez igazán vonzó legyen, a győzelem esélyével.

– Minek tudja be a mostani, gyengébbre sikerült szereplésüket?

– Még fiatal párt vagyunk. A tavaszi 3,3%-os eredményünkkel szemben most országosan 4% körüli támogatással bír a Mi Hazánk Mozgalom. Tizenkét megyében tudtunk listán állítani, és többségében 5% feletti eredményt hoztunk. A parlamenti küszöb átlépése, úgy tűnik, a papírforma szerint sikerülni fog.

Összesen harmincnégy önkormányzati mandátumot szereztük, ami a 4%-os társadalmi támogattunk alapján lehetett volna sokkal több is, de a szervezettségünkön még van mit javítani. Fontos, hogy meglegyen mindenhol a megfelelő jelöltünk.

Meg tudtuk őrizni polgármesteri helyeinket, sőt a Torockai László vezette Ásotthalom környezetében és a szomszédos megyékben bejutottunk a megyei közgyűlésbe, mi több, Csongrád megyében 9%-os eredménnyel két közgyűlési mandátumot is szereztünk.

Szeretnénk az embereknek bebizonyítani, hogy érdemes ránk szavazni. Ott, ahol bent vagyunk az önkormányzatokban, az iratmegtekintés jogával élve szeretnénk a korrupciós ügyeket feltárni. XI. kerületi képviselőként én is ezen fogok dolgozni.

– Okozott veszteséget, hogy választások előtt Volner János elhagyta a Mi Hazánk Mozgalmat?

– Egyáltalán nem rengette meg a mozgalmat, hiszen Volner János eddig sem számított az aktív politikusaink közé. Ő nem találta meg a számítását a Mi Hazánknál, békében és csendben elváltunk egymástól.

– Mit gondol, ilyen körülmények között 2022-ig meg tud maradni a Mi Hazánk Mozgalom?

– Folyamatosan növekszünk. Nem csak a kezdeti megalakulásunkkor kerültünk be a médiába és a közéletbe, hanem az európai parlamenti választások után elért 3,3%-os eredményük óta, fél év alatt egy százalékot tudtunk erősödni. Úgy tűnik, igény van erre a politizálásra. Miután elvtelenül egyesültek a hatalom megszerzése érdekében az ellenzéki pártok,

különösen nagy űr maradt a Jobbik nemzeti oldalról való dezertálása után. Ezért nagy felelősség hárul a Mi Hazánk Mozgalomra.

Mivel a Jobbik mellett az LMP is bedőlt, a környezetvédelem terén is rengeteg feladatunk lesz. Nem véletlenül választottunk a Mi Hazánknak a zöld színt.

– Készülnek harcra a Jobbikkal 2022-ben?

– Semmiképp sem. A Jobbik már egy baloldali párt, nem vagyunk már rivális szervezet, más szavazótábort célzunk.

A Jobbik inkább a múlt.  Az egyesült balliberális trágárkoalíció tagjaként, Orbán Viktor-ellenes jelszóval próbál a hatalom megszerzése érdekében mindenáron kormányra kerülni.

Mi viszont konstruktív ellenzéki politikát folytatva, az önkormányzatokban szeretnénk megmutatni, hogy milyen munkát tudunk végezni.

– Megmarad a Mi Hazánk különutas politikája? Vagy a mostani választások tükrében, tud kompromisszumot, együttműködést kötni más pártokkal, szervezetekkel?

– A leszerepelt parlamenti pártokkal semmiképp nem szeretnénk szövetséget kötni. Konkrét ügyekben az önkormányzatokban lehetséges az együttszavazás, de ezt együttműködésnek túlzás volna nevezni. Konstruktív munkával készülünk az önkormányzatokban. Politikai szinten a MIÉP és az FKGP a természetes szövetségesünk, azok voltak az elmúlt időszakban és számítunk rájuk a jövőben is.

– Minek tudható be, hogy ennyire előretörtek a balliberálisok Budapesten?

– Mindenképpen egy meglepetés, bár Budapest egy sajátos terep. A Mi Hazánk Mozgalom számára is a legnehezebb terület. Itt meg kell találnunk az önálló programunkat. Mint újdonsült XI. kerületi képviselő, komoly fejtörést okoz, hogy hogyan fogjuk tudni azt a receptet megtalálni, amivel egész Budapestet meg tudjuk szólítani, de az elveinket semmiképp sem adjuk fel.

– Ön szerint mi várható a következő öt évben a balliberális vezetésű Budapesten?

– Kizsigerelés és a korrupció csúcsra járatása. Meggyőződésünk szerint folytatni fogják azt a lopássorozatot, amit Zuglóban is láthattunk a parkolási maffia keretében, vagy más intézményesült politikusbűnözés formájában.

Félek, hogy a nagy étvágyú balliberális ellenzék szét fogja lopni a fővárost. Mindenképpen nagy feladat vár ránk, hogy a politikusbűnözésnek hadat üzenjünk.

– Mi a véleménye arról, hogy választás estéjén Karácsony Gergely a lapunknak azt nyilatkozta, hogy főpolgármesterként abortuszpárti programot fog támogatni? (Karácsony Gergely azóta visszakozott és elnézést kért – a szerk.)

– Elképesztőnek tartom az ilyen kijelentéseket. Felhívom a figyelmet, hogy az az alaptörvényben lévő mondat, miszerint a magzati életet fogantatásától kezdve védelem illeti meg, az valójában nem teljesül. Karácsony Gergely ezek szerint a fővárosi egészségügyi intézmények tájékoztatási gyakorlatát sem kívánja megváltoztatni. A Mi Hazánk Mozgalom javaslata az lenne, hogy a várandós kismamákkal meghallgattatnák a magzat szívverését, mielőtt az abortuszt választanák, hogy érezzék döntésük súlyát. Egyfajta utolsó szó jogán a magzat is megszólalhasson. Azt, hogy szimbolikus ügyekkel nem akar foglalkozni, furcsa kijelentés annak fényében, hogy korábban megígérte, ő fogja megnyitni a homoszexuális felvonulást. A jogvédelem terén az élethez való jogot kéne védeni, de látszik, hogy erre nem számíthat a magyar társadalom, pedig a legártatlanabb, legvédtelenebb emberi lények a magzatok.

 

 

Fotó: MTI, Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre