A webkamera árnyoldalai

Gondolta volna, hogy a laptopján vagy okos készülékén lévő webkamera akár gondot is tud okozni tulajdonosának? Egy óvatlan kattintással rövid időn belül zsarolás és más bűncselekmények áldozatává válhatunk. Körültekintő internethasználattal és megfelelő fizikai óvintézkedésekkel meg tudjuk előzni a bajt!

Egy nemrégiben publikált kutatás arra világított rá, hogy az internetezők közel egynegyede egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy megfigyelhető a webkameráján keresztül. Csupán a válaszadók 24 százaléka van teljesen tudatában a veszélynek, és vallja be, hogy nyugtalanítja a támadás lehetősége. Ugyanezen kutatás szerint azon felhasználók, akik tudatában vannak a veszélynek, csupán 21 százaléka takarja le a webkameráját, attól tartva, hogy a számítógépén keresztül kiberkémek figyelhetik meg. A félelem nem alaptalan, hiszen a webkamerák egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők eszközeivé. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a hekkerek célpontjában nem csak és kizárólag közszereplők állhatnak, bárki lehet potenciális áldozat.

Ma már léteznek olyan rosszindulatú kémprogramok, amelyek lehetővé teszik, hogy mások a webkameránk képét nézzék, megfigyeljenek minket, és felvételeket készítsenek rólunk. A webkamerák feltörésének különböző okai lehetnek. Először is, a kiberbűnözők vállalati titkok megszerzésére vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre használhatják a módszert. Másodsorban, a csalók kompromittáló képeket készíthetnek a gyanútlan áldozatukról. Ezekkel zsarolhatnak, vagy egyszerűen csak szórakozhatnak az áldozat bosszantásával.

A webkamera túloldalán internetes zsarolók lehetnek (Fotó: www.freepik.com)

Az Egyesült Államokban nemrég két eset is napvilágra került: az egyikben egy számítógép kölcsönző, a másikban egy középiskola helyezett el olyan programokat az általa kikölcsönzött számítógépeken, amelyek felvételeket készítettek a számítógépek felhasználóiról. Ők azzal indokolták a dolgot, hogy követni akarták a számítógépeket, ha esetleg ellopnák őket. Történt olyan eset is, hogy egy szexoldal megtekintése után az áldozat egy olyan fenyegető levelet kapott, amiben az áll, hogy a webkamerával felvették azt, hogy a felhasználó pornót néz és mellé csatoltak az illetőről egy fényképet, de 1-2 ezer euróért cserébe a fenyegetők nem küldik tovább az összes ismerősnek a felvételeket.

A legtöbb esetben a támadók egy programot telepítenek fel az áldozat számítógépére. A gyanútlan felhasználó megnyit egy levélmellékletet, vagy rákattint egy hivatkozásra egy weblapon, esetleg közösségi oldalon, és ezzel feltelepít egy trójai programot. A tanulság az, hogy soha ne nyissunk meg gyanús levélmellékleteket, és gondoljuk meg mire kattintunk! Ezen kívül használjunk antivírus programot, amely megakadályozza a trójai programok telepítését. A távoli megfigyelőnek kívülről kommunikálnia kell a számítógéppel, amit a tűzfal programok megakadályozhatnak. Ezért tartsuk a Windows-tűzfalat bekapcsolva!

Webkamera takaró flip és matrica a DIP roadshow-n (Fotó: www.mydip.xyz)

Ha notebookot vagy okos készüléket használunk, amely beépített webkamerával rendelkezik, minden esetben hajtsuk le a notebookunk tetejét, amikor már nem használjuk. Emellett webkamera-takaró flippet vagy matricát rakjunk a kamera elé. A letakarás a legbiztosabb módszer, 100%-os védelmet nyújt, nincs az a hekker, aki ezen átjutna. Ha asztali gépedhez USB kábelen csatlakozik a webkamera, akkor is egyszerű dolgod van. Amikor nincs rá szükséged, fordítsd el, vagy húzd ki a csatlakozóját az USB foglalatból!

A fenti jótanácsok alkalmazásán túl a Digitális Immunerősítő Program kezdeményezésére kidolgozott 116 pontból álló javaslatcsomag áttanulmányozása is segíthet a digitális védekezőrendszerünk erősítésében, és ezáltal az internetes bűncselekmények elkerülésében.

Fecske Gábor László