Nézőpont: A lengyelek a keresztény értékekre mondtak igent

A lengyelek igent mondtak a keresztény értékekre, a lengyel nemzeti büszkeségre és a családbarát politikára - értékelte a lengyel parlamenti választás eredményét Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője hétfőre virradóra az M1 aktuális csatornának.

A vasárnapi lengyel parlamenti választásokat megnyerte és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, mely az urnazárás után közölt exit pollok szerint a szavazatok 43,6 százalékát kapta, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 27,4 százalékát szerezte meg.

A részvételi arány rekordmagas, 61,1 százalékos volt.

Rosonczy-Kovács Mihály kiemelte: az elmúlt egy év azt mutatta, hogy Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke “zseniálisan tud stratégiát építeni”.

Azt mondta: a PiS fölényes győzelmet aratott, a lengyelek több mint 43 százaléka szavazott a kormánypártra. A nemzeti radikálisok  is örülhetnek, mert bejutottak a parlamentbe. A választás egyértelmű vesztese viszont a Polgári Koalíció, amely – az elemző szerint – nem halogathatja tovább, hogy megújulásra van szüksége.

A PiS-t több mint 8 millió ember támogatta. Az exit pollok szerint 239 mandátumot szereztek.

A Nézőpont elemzője kitért arra is, hogy a lengyel választások eredménye magyar szempontból azt is jelenti, hogy Varsó stabil támogatója marad a “nemzetek Európája” eszmének.

Stabil képviselete lesz a közép-európai régió felemelkedésének és a visegrádi szövetség támogatásának, fejlesztésének – emelte ki Rosonczy-Kovács Mihály.

 

MTI