Mérföldkő előtt az abortuszvita az USA-ban

Az USA Legfelsőbb Bírósága fontolóra venne egy Louisiana állambeli ügyet, amely még nagyobb védelmet jelentene a születendő gyermekeknek.

A bíróság pénteken hozott döntést arról, hogy fontolóra vegyen egy „Louisiana törvény”-re keresztelt ügyet, amely jelen állás szerint felfüggesztett állapotban van. A tervezet lényege, hogy azoknak az orvosoknak, akik abortuszt akarnak végrehajtani, rendelkezniük kell külön engedéllyel, amely ezt lehetővé teszi számukra. Ezt az engedélyt pedig kizárólag az abortusz helyétől számított harminc kilométeres körzetben lévő kórháztól szerezhetik meg.

A rendkívül bonyolult törvényi szabályozás és a szövetségi, valamint az állami szintű szabályozásból eredő eltérések egyébként is nehezítik az ügy megértését, a mostani esetben viszont az USA Legfelsőbb Bírósága jelentősen befolyásolhatja az abortusz kérdését szerte Amerikában. Ahogy a legtöbb tengerentúli portál is beszámolt róla, az ügy nemcsak az abortusz miatt lett a közbeszéd témája, hanem a közelgő, 2020-as elnökválasztási kampányban is kulcsszerepet játszhat.

Amennyiben a konzervatív többségűvé alakuló Legfelsőbb Bíróság még inkább szigorítja az abortuszt, azzal mozgósíthatja az elnök, Donald Trump konzervatív, többségében evangéliumi keresztény táborát, ezzel pedig nagyban hozzájárulhat kampányához.

A Planned Parenthood nevű életellenes abortuszpárti szervezet nyilatkozata szerint a tervezet elfogadásával veszélybe kerülne azon (szerintük kevés) intézmény működése, ahol abortuszokat hajtanak végre.

Ezzel szemben számos életpárti szervezet üdvözölte a Louisiana törvény tervezetét, amelynek egyik támogatója az a Katrina Jackson,

aki Louisiana állam demokrata képviselője, és nyíltan vállalja saját kereszténységét is, amelyről úgy nyilatkozott, hogy ez fontos szerepet tölt be politikai pályafutásában.

A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján ez lesz az első abortusszal kapcsolatos ügy, amely akkor kerülhet napirendre, amikor már a bíróság Brett Kavanaugh-val és Neil Gorsuch-kal konzervatív többségben van. Számos abortuszpárti szervezet éppen ezért aggódik: így nagyobb esély lesz arra, hogy szűkítsék az abortuszhoz való jogot. Mások pedig úgy vélik, ez amellett, hogy a magzatok védelmére irányul, az anya egészségének javát is szolgálja.

A March for Life (Az Élet Menete) nevű amerikai szervezet elnöke, Jeanne Mancini pénteken emlékeztetett arra a szörnyű esetre, amely a közelmúltban történt. Ismeretes, a nemrég elhunyt orvos, Ulrich Klopfer South Bendben található otthonának területén a családja több mint 2200 meg nem született gyermek maradványait találta meg.

Az USA Legfelsőbb Bíróságának döntése feltehetően 2020 nyarára születhet meg, amely adott esetben komolyan érintheti a híres Roe v. Wade ügyet,

amelynek nyomán a hetvenes években könnyítettek az abortuszhoz való hozzáférésen, és kialakult az életpárti, valamint az életellenes, abortuszpárti mozgalom az Egyesült Államokban.

 

Forrás: CNN, CNA, Politico (kiemelt kép: supremecourt.gov)

Iratkozzon fel hírlevelünkre