Több tízezer kopt zarándokolhat jövőre a Szentföldre

Izrael kikiáltása óta a kopt egyházi vezetés tavaly engedélyezte először híveinek a szentföldi zarándoklatot.

Annak ellenére, hogy Egyiptom és Izrael több mint negyven éve békét kötött, a Kopt Ortodox Egyház vezetése Izrael állam kikiáltása után megtiltotta híveinek, hogy  a Szentföldre zarándokoljanak.

2019-től kezdve azonban II. Teodor pápa feloldotta a kopt keresztények szentföldi zarándoklatának korlátozását. Ennek hatására tavaly nagy érdeklődés volt tapasztalható az utazási irodákban, több ezer kopt keresztény foglalt szállást Jeruzsálemben és Betlehemben.

Idén már most megkezdték a 2020. húsvéti zarándokút szervezését. A tavalyi számokhoz képest akár meg is tízszereződhet a kopt zarándokok száma. A legfőbb szervező a Kopt Kulturális Központ, amely többféle árkategóriájú csomagot állított össze. Az intézmény képviselője szerint akár több tízezer kopt is részt vehet a szentföldi  húsvéti ünnepségeken.

Az egyiptomi kopt keresztények a III-IV. századtól rendszeresen zarándokoltak a Szentföldre. Ezt a folyamatot a palesztin-izraeli konfliktus függesztette fel, miután a Palesztinába emigrált európai zsidóság 1948-ban kikiáltotta a független izraeli államot.

1978. szeptember 17-én a washingtoni Fehér Házban Anvar Szadat egyiptomi elnök és az izraeli miniszterelnök, Menahem Begin aláírta a Camp David-i egyezményt. Ezzel a két ország békét kötött egymással.

Viszont II. Shenouda, az akkori kopt pápa ellenezte a békeegyezményt, mivel meglátása szerint abban a keresztény palesztinoknak nem voltak biztosítva a jogaik. Ezért a kopt pápa először megtiltotta, majd szigorúan korlátozta a szentföldi zarándoklatot.

Ez idáig csak a negyvenedik életévüket betöltő koptok kaphattak korlátozott számban engedélyt, hogy Izraelbe vagy a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területekre utazhassanak. Ezt oldotta fel most II. Teodor pápa, aki Shenouda pápát követte a Kopt Ortodox Egyház élén. A jövő évtől kezdve megszűnik a korhatáros korlátozás, így több ezer fiatal kopt keresztény látogathatja meg a kereszténység legszentebb helyeit.

Kép: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre