„Ne bántsd a magyart!”

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nemrég úgy döntött, hogy mind a magyar, mind pedig a szlovák válogatott soron következő válogatott mérkőzését zárt kapuk mögött kell játszani a korábban elhangzott úgymond rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt. Mindkét szövetség fellebbezett a döntések ellen, és láss csodát: a később beérkezett szlovák kérelmet már el is bírálták, helyt adva annak. A szlovákok tehát telt ház előtt játszhatnak majd. A korábban beérkezett magyar fellebbezést viszont még nem is tárgyalták, noha hamarosan itt az Azerbajdzsán elleni meccs!

Az eljárások okát képező esemény az volt, hogy a szlovák szurkolók „üsd a magyar fejét” rigmust skandálták a lelátókról. A magyar szurkolók pedig „sz..r Szlovákia” rigmussal válaszoltak. A korábban Szlovákiában megrendezett összecsapáson a magyar himnuszt végigfütyülték a szlovákok, ezek után ugyanezt tették a magyar ultrák is Budapesten.

A felsorolt valamennyi cselekmény és rendzavarás elítélendő, ám jelentős különbség van aközött, hogy valakit aktív módon agresszióra, bűncselekmény elkövetésére hívnak fel („üsd a magyar fejét!”) és aközött, hogy valaki véleményt nyilvánít egy országot illetően. Azt remélem, hogy a józan ész, a jog és az egyenlő mérce alapján a mi fellebbezésünknek is helyt fognak majd adni. Mert ha nem így lenne, akkor ezután nyugodtan lehetne skandálni a lelátókról, hogy az ellenfél nemzetének tagjait, játékosait vagy akár a bírót milyen módon bántalmazzák fizikailag, vagy akár vegyék el az életét. Azt a véleményt azonban nem lenne lehetséges kimondani, hogy összességében ki milyennek ítél egy országot. Reméljük tehát, hogy ezt az UEFA is belátja.

Nem akarok vészmadár lenni, de a szlovák mondathoz („üsd a magyar fejét”) hasonlót mintha már hallottam volna. Mégpedig 2006-ban Olaszliszkán, ahol „öld meg a magyart!” felkiáltás után ezt meg is tették az ott lévő gazemberek. Ez pedig ütések sorozatán keresztül valósult meg. Lehet mondani, hogy a különbség óriási, én azonban nem így látom…

 

Tarnai Richárd