Keresztények kivégzésről készített videót tett közzé a Boko Haram

Videót tett közzé az elmúlt hét folyamán a Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet, amelyen két keresztény kivégzését rögzítették.

Szeptember 22-én tette közzé a videót a Boko Haram terrorszervezet, amelyen Lawrence Duna Dacighirt és Godfrey Ali Shikaghamot kivégzik – jelentette a Morning Star News.

A két keresztény férfi együtt dolgozott a nigériai Maidiguriban, hogy ott menedékeket, átmeneti szállásokat építsenek fel azok számára, akiknek az iszlamista terror elől kellett elmenekülnie.

A videón az látható, amint három maszkos férfi hátulról fejbe lövi az előttük térden álló két férfit.

A középső fegyveres – hausza nyelven – beszél terveikről a kamera előtt. Beszédében kifejti;

felesküdtek arra, hogy minden keresztényt, akit csak elfognak, kivégeznek bosszúból, azoknak a muszlimoknak az életéért, akik az elmúlt évek vallási összetűzéseiben életüket vesztették.

Dacighirt és Shikaghamot az ISWAP (Islamic State in West Africa Province) katonái fogták el , amely néhány éve a Boko Haramról szakadt le, azóta afféle csatolt részként működnek.

Bár Josban, 2001 és 2008 között valóban voltak nagyobb összecsapások is muszlimok és keresztények között, a Boko Haram azonban aktív működését csak 2009-től kezdte (némelyek 2004-re teszik ezt az időpontot, de a néhány géppisztolyos lázadó rendőrök elleni fegyverkezése még messze állt a mai terrorcsoport szervezettségétől), és

gyakorlatilag több tízezer fegyvertelen, ártatlan lemészárlását próbálják magyarázni az egyszerű bosszútörténettel.

A videón – amely csupán átmenetileg volt csak elérhető a YouTube-on – nem látszik tisztán a pillanat, amikor a két férfit agyonlövik. Személyazonosságukat John Pofi tiszteletes azonosította, aki az áldozatok gyülekezetében teljesít szolgálatot, és aki egyébként unokatestvéri fokon rokonságban is áll a két férfival.

Emmanuel Ogebe, az Egyesült Államok nigériai jogi csoportjának ügyvédje levelet fogalmazott meg az ENSZ főtitkárának, melyben kifejtette aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy a nigériai kormány nem ítélte el a gyilkosságot, pedig a két férfi életében azon fáradozott, hogy menekült honfitársaiknak biztonságos és emberhez méltó körülményeket biztosítsanak.

Ogebe levelében azt is felvetette, hogy – bár a Boko Haram, közvetett együttműködésben a fulánikkal már évek óta célzottan keresztényeket támad –

a két keresztény férfi meggyilkolása a Boko Haram első etnikai alapon történő „tisztogatása”, 

valamint figyelmeztetett arra, hogy amennyiben nem dolgoznak ki stratégiát a segítő csoportok és humanitárius dolgozók védelmére, még több hasonló eset fog bekövetkezni, méghozzá belátható időn belül.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre