Amikor a terroristák az egyetemeken toboroznak

Míg az afgán kormány béketárgyalásokat folytat a tálibokkal, más radikális iszlamista csoportok az egyetemeken gyűjtenek híveket maguknak.

A 22 éves Basira Akhtart kétszer is összeverték idén a Kabuli Egyetemen, amiért fejéről lecsúszott a kendő. Az elkövetők szerint Akhtar egy rossz muszlim, aki a kereszténységet hirdeti.

A radikalizmus még az egyetemi tanárok között is terjed, nyilatkozta a Gandharának a joghallgató.

Mindez azonban úgy történik, hogy közben már a hatóságok is megerősítették, hogy az Iszlám Állam (ISIS) és az ehhez hasonló szélsőséges csoportok az egyetemeken terjesztik ideológiáikat és toboroznak.

Mióta az ISIS-t kiszorították Irakból és Szíriából, a terrorista csoport Afganisztánban kezdett erőt gyűjteni – jelentette az AP News.

“(Az Iszlám Állam) keménymagjához olyan elégedetlen tálibok is hozzátartoznak, akik közül némelyek Szíriából vonultak vissza. Afganisztánban próbálnak majd harcolni, ugyanúgy, ahogy az indonéz pár is robbantott januárban a jolo-i katedrálisban, a Fülöp-szigeteken”- közölte Thomas Müller, az Open Doors’ World Watch kutató-elemző csoportjának munkatársa.

Az Iszlám Állam, ahogy a globális térhódításra fókuszált, az Egyesült Államok és az afgán hatóságok szemében egy sokkal nagyobb veszélyfaktort hordozott magában, és erre fókuszáltak, miközben a tálib szélsőségesek azok, akik Afganisztánban továbbra is merényleteket követnek el. 

Augusztus 7-én 15-en meghaltak, 150-en megsebesültek a kabuli rendőrségen történt bombarobbantásban.

A tálibok, vagy ahogy ők magukat nevezik, az Afgán Iszlám Emirátus, egykor hatalmat tudott gyakorolni az ország legtöbb területe fölött. A megszállt területeken a saría szerint kellett élni mindenkinek.

Ez egészen 2001-ig tartott, míg az amerikaiak be nem törtek az országba (ti. szeptember 11 után), aminek következtében a tálibok erőfeszítése csupán egy felkeléssé degradálódott. 

A tálibok jelenleg béketárgyalásokat folytatnak az Államokkal és az afgán kormánnyal, mindeközben viszont folyamatosan „az erejüket hangsúlyozzák, és arra próbálnak rámutatni, hogy a kormány mennyire gyenge és alkalmatlan a vezetésre” – közölte Thomas Müller.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre