Újabb templomok kaphatnak működési engedélyt Egyiptomban

Az Észak-Afrikai ország kormánya által létrehozott bizottság a szeptemberi hónapban több tucat templom és egyházi épület működési engedélyének jóváhagyását bírálja el - írta az egyiptomi dostor.org.

Egyiptomi egyházi források szerint az arab ország miniszterelnöksége által létrehozott Keresztény Egyházi Ingatlanok Helyzetének Rendezéséért Bizottság szeptemberben hetven már korábban felépült ortodox, katolikus és evangélikus templom működési engedélyét bírálta el.

Az egyiptomi kormánytól származó források szerint a bizottság az elmúlt három évben 1109 meglévő templom működéséhez járult hozzá.

A keresztény intézmények működéséért felelős bizottságot 2016-ban hozták létre. A bizottság feladata, hogy az elmúlt években állami engedélyek nélkül épült templomokat és más egyházi ingatlanokat megvizsgálja, feltárva, hogy megfelelnek-e az építkezési előírásoknak és követelményeknek.

Egyiptom lakossága megközelíti a százmilliót, aminek 10-15%-a keresztény. Mivel az arab országban az elmúlt évtizedekben nem készült népszámlálás, ezért csak becsült adatokról beszélhetünk, de egyes felmérések szerint a keresztények akár a lakosság húsz százalékát is kitehetik.

Az egyiptomi keresztények túlnyomó többsége a Kopt Ortodox Egyházhoz tartozik, kisebb részük a kopt katolikus és a kopt evangélikus egyházak követői. A Nílus-menti országban jelen vannak még az örmény és a szír ortodox egyházak is.

 

Kép: middleeasteye.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre