Október 26-tól látogatható a városligeti Millennium Háza és az új rózsakert

Millennium Háza néven nyílik meg a Liget Budapest projekt keretében átfogó felújításon átesett egykori Olof Palme Ház, amely október 26-tól interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal és egy új rózsakerttel várja a látogatókat.

Az eredetileg Műcsarnoknak épült ház a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, amelyet az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakítottak, betonfödémmel kettéosztottak, és irodaként használták, majd hosszú ideje lepusztultan állt – idézte fel az épület keddi sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László elmondása szerint a Liget Budapest projekt keretében nem csupán a műemléki rekonstrukciót akarták kifogástalanul elvégezni, hanem végre olyan funkciót találni a háznak, amely tartósan elnyeri a közönség tetszését.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa beszédet mond a városligeti Millennium Háza sajtóbejárásán 2019. október 1-jén. Millennium Háza néven nyílik meg a Liget Budapest projekt keretében átfogó felújításon átesett egykori Olof Palme Ház, amely október 26-tól interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal és egy új rózsakerttel várja a látogatókat. – MTI/Balogh Zoltán

A régi pompájában felújított Millennium Háza ezért a Városliget aranykorát bemutató, interaktív kiállítással és egy Zsolnay-kerámiákkal díszített kávéházzal nyitja meg kapuit az őszi tanítási szünet első napján – közölte.

Baán László az MTI-nek elmondta:

a műemléki felújítást, az ahhoz kapcsolódó parkrekonstrukciót, a kiállítás, a kávézó és a rózsakert kialakítását összesen 4 milliárd forintból végezték el.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az elmúlt két évben a homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a Zsolnay-díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet.

Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. A főbejárat visszakerült a Hermina út felőli oldalra; ide egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme a homlokzati díszítéssel harmonizáló, új Zsolnay-szökőkút – számolt be.

A városligeti Millennium Háza a sajtóbejárás napján, 2019. október 1-jén. – MTI/Balogh Zoltán

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett arra, hogy 2019 az átadások éve a Liget Budapest projekt történetében:

nyáron már átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét, a Millennium Háza és a rózsakert mellett nyílik meg az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszótere, de elkészült a teljes körűen megújított Komáromi Csillagerőd is.

Nagy Csaba tervező hangsúlyozta, hogy elvégezték az Millennium Háza akadálymentesítését is, míg az alagsori szinten kapott helyet a ruhatár, a mosdók, a pelenkázó, a vetítőterem és a múzeumpedagógiai terem.

Petri Lukács Ádám kurátor a kiállítást bemutatva elmondta, hogy az elsősorban a fiatal korosztályokra fókuszáló tárlat a gyerekbarát Liget újabb állomása is.

Lépcsősor a városligeti Millennium Házában – MTI/Balogh Zoltán

A tárlat a Városliget történetét tekinti át, elsősorban a dualizmus időszakára koncentrálva:

egy milleniumi földalatti kocsiban például tabletek viszik a látogatót virtuális századfordulós utazásra, a Városliget épületeit többméteres pop-up lapozó mutatja be, de egy AR alkalmazás segítségével szelfizni is lehet Gábriel arkangyal mellett, a Hősök tere fölött.

A Liget Budapest projekt eredményeként kialakuló Városligetet nagy részletességgel ábrázoló, egész szobányi méretű makett mutatja be a tárlaton.

A Millenium Háza bejáratához közel a sajtóbejárás idején mintegy tucatnyi tüntető követelte a Liget Budapest projekt leállítását.

Interaktív kiállítás a városligeti Millennium Házában – MTI/Balogh Zoltán

 

A Millennium Háza megújításáról szóló videó

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre