Malajzia kétélű fegyvere

A biztonsági szervek gyorsan és eredményesen dolgoznak az országban, de a nagy hajtásban túl sokszor ítélnek el ártatlanokat is. Durva büntetést szabnak ki mindenkire, aki valamilyen módon összeköttetésbe hozható az Iszlám Állammal vagy csupán némely szélsőséges nézeteket valló muszlimmal.

A maláj hétköznapok a 2016-os jakartai terrortámadás óta egészen más tempóban pörögnek. Mind a lakosság, mind pedig a kormány sokkal érzékenyebbé vált a különféle atrocitásokra, a rendvédelmi szervek pedig folyamatosan monitorozzák, kik lehetnek vagy lehettek kapcsolatban az Iszlám Állammal.

Csak az elmúlt két hónapban 15 embert tartóztatott le a maláj rendőrség, vélhetően a terrorszervezetnek dolgozhattak.

A letartóztatottak mindegyikét vád alá helyezték már más országokban muszlim radikalista mozgalmak támogatásáért. Csak néhányuk maláj származású. 

Három férfit amiatt kaptak el, mert egyikük feltehetően pénzt juttatott fegyveres csoportoknak, míg a többieket szélsőséges, fundmentalista nézetek terjesztésével vádolják.

Közülük két vádlottnak feltehetően benne volt a keze a 2019 januári joloi templomrobbantás megszervezésében is.

Malajzia mindezen eredményeivel együtt azonban sokak szerint átesett a ló túloldalára, hiszen nagy arányban jutnak ártatlan emberek is rács mögé. Az ország vezetése a tendencián láthatóan nem készül változtatni, inkább nagyobb hibaszázalékkal dolgoznak, de biztosra mennek.

 

Kép forrása: Today Online

Iratkozzon fel hírlevelünkre