Magyarország jobban teljesített 2010 után, mint az azt megelőző években

Vannak olyan mutatók és szempontok, amelyek alapján tárgyilagosan meg lehet ítélni egy ország gazdasági teljesítményét. A nagy politikai hangzavarban néha szükség is van arra, hogy elővegyük ezeket, és megnézzük, honnan hová jutottunk. Ezt tette meg egy elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Elemzésükben 8 éves időtávot vettek alapul, és megvizsgálták a 2002 és 2010, illetve a 2010 és 2018 közötti időszak eredményeit. Egyrészt azért ezt a két időszakot választották, mert az elsőben végig szocialista, míg a másodikban végig az Orbán-kormány volt hatalmon. Másrészt 8 év elegendő idő ahhoz, hogy a külső hatásokat kizárva lehessen egy ország (vissza)fejlődéséről beszélni, hiszen ennyi idő alatt felívelő szakaszok és visszaesések is vannak a világgazdaságban.

De lássuk a számokat!

Az államadósság 2002 és 2010 között majdnem 25 százalékponttal növekedett, míg az Orbán-kormány időszakában 9,4 százalékponttal csökkent.

A foglalkoztatottság a szocialisták idején 49,9 %-ról 48,7 %-ra esett vissza, míg 2010 és 2018 között erről a szintről 60,1 %-ra emelkedett.

A munkanélküliség ezzel párhuzamosan 2010-ben 5,4 százalékpontos emelkedéssel, 11,2%-on tetőzött, és innen csökkent 2018-ra 3,7(!!!) %-ra.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben az Orbán-kormány csökkentette a munkát terhelő adókat, és jelenleg 5% körüli a gazdasági növekedés, különösen nevetségesnek hatnak egyes közgazdászok korábbi nyilatkozatai.

Chickán Attila például egy, 2011-ben az Origonak adott interjúban mondta azt, hogy Orbán Viktor túl nagyokat ígért 2010-ben az egymillió új munkahellyel és a legalább 3 %-os éves növekedési ütemmel. Ha eddig csak mosolygott volna a kedves olvasó, a garantált jókedvhez idézzük ide Bajnai Gordon 2013-ban elmondott szavait is! A volt kormányfő ugyanis azt találta mondani, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott, és kudarc az államadósság elleni harc, valamint a növekedés helyett recessziót hozó program.

Hálásak lehetünk, hogy az idő és a befektetett munka nem őket igazolta!

Forrás: Oeconomus

Iratkozzon fel hírlevelünkre