„Az ellenzék számára az önkormányzati választás 2022-ről szól”

Három hét van hátra az önkormányzati választásokig, a kampány véghajrába lépett. Az egyes politikai szereplők tevékenységét egyre nehezebb napról napra nyomon követni, mégis, érdemes megvizsgálni, mire számíthatunk azon a bizonyos októberi napon. Hatásos lesz-e a mozgósítás? Érdemes-e minél nagyobbat ígérni, felülírhatják-e a sokszor légből kapott, irracionális ígéretek a valóságot? Tóth Eriktől, a Nézőpont Intézet elemzőjétől többek között ezt is megkérdeztük.

Nemrég emlékeztünk meg (kicsit sem pozitív érzéssel) a híres-hírhedt őszödi beszédről, mely elgondolkodtathat bennünket, a korábbi évek, a múlt tapasztalataival mire számíthatunk az összellenzéki összefogástól. Korábban már összegyűjtöttünk pár példát arról, milyen abszurd ötletekkel és ígéretekkel csúzlizik az említett csoport, valamint arról is, milyen megtévesztő Facebook-bejegyzésekkel igyekeznek befolyásolni a választókat (igaz, itt inkább a humor oldaláról közelítettük meg a témát). 

Úgy tűnik, az ellenzék célja, ahogyan a 2018-as választás során, most sem az, hogy a választók támogatását programok, tervek alapján nyerjék el, egyetlen elvakult céljuk a jelenlegi kormány bemocskolása és leváltása minél több kerületben.

Nos, hogy ez mire lesz majd elegendő az kiderül októberben, azonban megkértük Tóth Eriket, a Nézőpont Intézet elemzőjét, vázolja nekünk az önkormányzati választás kampányának jelenlegi állását, ugyanis a rengeteg témával kapcsolatos napi hír mellett is érdemes tisztában lenni a különböző folyamatokkal. 

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. A kép forrása: youtube.com

2014-ben a kormánypártok felszántották a vidéket, a megyei jogú városokat és a közgyűléseket is, ráadásul a fővárosban is egyértelmű többséget szereztek – emlékeztetett az elemző. Most, öt évvel később ennek az eredmények a megismétlése bravúr lenne, olyan kiemelkedő teljesítmény, amelyet a 2018-as országgyűlési választás ismételt kétharmados arányú győzelme mutatott.

A kormánypártokban rejlő potenciál nem lett kisebb: idén október 13-án is arra lehet számítani, hogy az elmúlt években legjobban mobilizáló pártszövetség (Fidesz-KDNP) az utolsó három hétben fogja begyújtani a kampány végére időzített rakétákat.

Pozícióikat a város-és településvezetési tapasztalattal bíró politikusok, a folyamatos konjunktúra – gazdasági növekedés, életszínvonal javulás, adósságcsökkentés – és az ellenzék folyamatos színvonal alatti politizálása is erősíti.

Az önkormányzati kampány ugyanis az ellenzéki térfélen nem 2019. október 13-ról, hanem 2022-ről szól

– mutatott rá Tóth Erik. Nem a saját politikai ígéreteik megvalósíthatóságát nézik azok megfogalmazásakor, csupán azt, hogy azok mennyire hangzanak jól az adott közönség számára. „A fűt-fát” megígérő politizálás azonban 2006 óta nem hozhat eredményeket Magyarországon, Gyurcsány Ferenc tizenhárom éve napvilágot látott beszédének ennyi pozitív hozománya biztosan volt, amit azonban a kormánnyal nem szimpatizáló oldal politikusai időről-időre elfelednek – tette hozzá a Nézőpont Intézet elemzője. 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre