Lángokban áll a négyszögletű kerek erdő! (klímaőrület gyerekeknek)

Az efféle mesékkel elég csak két-három alkalommal jól beijeszteni, és akkor vége is mindennek adott esetben, személyes képlet kérdése az egész.

Régebben mindenféle szörnyekkel ijesztgették a gyerekeket az arra hivatottak s felette alkalmasak (köztük én is, de erről majd máskor), manapság pedig a közelgő klímakatasztrófával ijesztgetik. A probléma csak az, hogy míg a sárkányt vagy a tepsiképű banyát idővel meg lehetett tekinteni a meseszínházban Pogány Judit értő és érzékeny megformálásában, esetleg puha kesztyűbábként, ezzel némi feloldást hozva a gyermeki szívbe még épp időben, addig a Föld üvöltve lángoló tüdeje, a percenként egyre jobban táguló ózonlyuk (ez mindjárt szülni fog!), valamint az 0rbán által amúgy magyarosan,

flexszel bizergált atomreaktorok

képei a híradók szikár felszínén élnek GDP-k és eurostatok meg semmi kis körúti koccanások között, és nem oldja őket az ég világon semmi se, nincs az a négyszögletű kerek erdő.

A klímakatasztrófa fűrészporszáraz, sohase bújik el ágyak alá, a lépcsőfordulóba, képtelenség szelídíteni vagy módosítani rajta, és hát igazság szerint te se mondasz olyanokat pont megfelelő tónusban, igen érett szülői bölcsességgel, hogy pl.:

fogyasszad el azt a retek spenótot, Béluska, mert leharapja a kukidat a great pacific garbage patch bácsi.

Egyébként nem a levegőbe beszélek, a Daily Telegraph tudósítása szerint Angliában újabban „egyre több gyermek panaszkodik az iskolában azzal kapcsolatban, hogy szorong, sőt, némely esetekben a pszichiátriákon használatos gyógyszerekkel is kezeltek ez ügyben kisgyereket. Éppen ezért szakértők szerint a szülőknek sokkal tudatosabban kellene beszélniük a gyermekükkel, és nem lenne szabad olyan hamis kijelentésekkel terhelni őket, mint hogy »hamarosan vége lesz az emberiségnek«.

Tényleg nem lenne szabad.

Az efféle mesékkel elég csupán két-három alkalommal jól beijeszteni, hogy vége is legyen kb. mindennek adott esetben, és akkor aztán lehet aggódni Pistike/Béluska a hegyen hármasban rángatózó teljesen agyabeteg száját figyelve, minek hagytad te elöl azt a barnuló banánt, amikor annyira utálja stb. – hiába, mert addigra gyerek élete tetőtől-talpig átalakult egy db. nagyjából-egészében végeláthatatlan pisiszünetté, ráadásul akármit, de tényleg akármit kérdezel is tőle, ő zavartalanul azt válaszolja (amúgy egészen kiváló reakcióidővel), hogy

hey mambo, mambo italiano.

Vagy ilyesmi.

FIN.

Iratkozzon fel hírlevelünkre