Soltész: Keresztény értékek megóvásán a hangsúly

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a hétvégén Balatonalmádiban a Szent Imre katolikus templom felújítása utáni ünnepi szentmisén felhívta a figyelmet: „most van a legnagyobb szükség a keresztény értékrendek megóvására, a hit, a gyökerek megerősítésére, amikor Európában olyan erők jelentek meg, akik ezt le akarják rombolni”.

A keresztény kultúrkörben minden város és település legfontosabb épülete a templom – fogalmazott Szabó János plébános ünnepi prédikációjában. Egyetlen jövőről álmodó civilizáció és kultúra sem engedte meg magának, hogy ezt az alapvető igazságot figyelmen kívül hagyja – hangsúlyozta a lelkipásztor. – A XVIII. századtól azonban sok minden megváltozott Európában – tette hozzá. – Mára oda jutottunk, hogy a világot halálos ölelésébe szorító liberális diktatúra transzcendens hit nélkül, lelki értékek és szilárd erkölcsök nélkül szeretné embert veszejtő gondolkodását elterjeszteni, és, ha szabad így mondani, a piacra dobni, mint ócska árucikket – mutatott rá..

– Az ilyen felújítások, ha nem is óriási léptékűek, erősítik a kereszténység üzenetét – hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár ünnepi köszöntőjében. – Egy tanítás, amely kétezer éve létezik, az nem változik, nem fordul át szélkakas módjára, és nem lehet ide-oda rángatni – tette hozzá. Mint fogalmazott, „a magyar emberek jó része, ennek a térségnek, Közép-Európának egy nagyon nagy része mindezt értékelni tudja, és látja is azt a veszélyt, ami sajnos Európába akár a muszlim, akár a liberális diktatúrával felénk érkezik”.

A teljes írás itt olvasható.

Nyitókép: Soltész Miklós államtitkár; Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Iratkozzon fel hírlevelünkre