Terekkel inspirálva – Megnyílt a MOME Campus

Az új designegyetem alkotóműhely, innovációs kutatóközpont és egy valódi városépítészeti érték.

Az új MOME Campus egy olyan hely lett, ahol az alkotás nem a fellegekben, hanem valóban ezekben a termekben, a jelenben zajlik. Az ötlet a fejben születik meg, és a művészeket körülvevő tér inspirál, új helyzeteket teremt új alkotásokhoz. Építészhallgatóként sokszor hallottam azokat a fogalmakat, hogy közösségi tér, áramlás, alkotási vágy, inspiráló tér. Ezek a homályos fogalmak most alakot öltöttek ezen a campuson, és belém hasított az irigység, látva a modern tereket, a nyitott termeket, amelyek határait csak a fák jelentik.

A MOME főépületét Farkasdy Zoltán tervezte 1954-ben, és az ikonikus karakterű épület fő jellemvonásai ma is élnek – immár egy campus szívében.

A megújult campus tükrözi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre jellemző alkotói vágyat, a kreatív szemléletmódot és a folyamatos változásokra reagáló magatartást. Az új designegyetem alkotóműhely, innovációs kutatóközpont és egy valódi városépítészeti érték.

A fejlesztés 2014-ben kezdődött, és most, 2019 szeptemberében zárult le. Az egyetem megújulásának kezdetén fontos szempont volt az olyan maradandó értékek megőrzése, mint a Gondűző villa, a korábbi főépület homlokzatai és fontosabb belső terei, illetve a campus parkja. Egy modern egyetem megálmodásába kellett mindezeket beleilleszteni.

A művészeti egyetem felújítása már régóta tervben volt, annak idején Reimholz Péter közreműködésével készültek az első vázlatok 2008-ban. Az építész halálával sem veszett el az új Campus megszületése, ugyanis felesége, Csomay Zsófia örökölte férje munkáját. A program bővülésével még két tömböt, a MOME ONE és TWO épületeit is a Reimholz Péter által meghatározott építészeti koordinátarendszerben folytatta Németh Tamással együtt.

MOME ONE és MOME TWO

A MOME ONE műhelyházban elsősorban gyakorlati tevékenységek és ipari technológiák kaptak helyet – ide tartozik az autólabor, a textil- és a bőrműhely, valamint a fémművesek munkaállomásai. Ezeket a belső tereket ipari hangulat jellemzi – és ugyan még üresek a termek, az asztalokon nem rajzol senki, nem zakatolnak a gépek, mégis érezzük, hogy egy alkotó, kézműves munkafolyamat otthonába léptünk be.

A MOME TWO a média- és műteremház épülete, amelyben professzionális felszereltségű fotó-, mozgókép- és motion-capture műtermek, hang-és utómunkastúdiók, és egy két szint magasságú térkísérleti műterem került kialakításra.

MOME BASE és MOME MASTER

A Gondűző villa rekonstrukciója, az egykori főépület átépítése, két vadonatúj épület – a MOME BASE és a MOME UP –, továbbá az egyetem új központi közösségi tere, a MOME Ground kialakítása mind a Csillag Katalin és Guther Zsolt vezette 3h Építésziroda elképzelései szerint valósult meg.

A terek egyszerre átláthatóak és mégis izgalmas bonyolultsággal vezetnek el egymáshoz, hol a föld alatt bukkanunk egy átjáróra, hol felette. Minden mindenhez kapcsolódik, mégis önálló, élesen elkülönülő alkotások. Még a padok sem egyszerű padok ezen az egyetemen – némelyek üvegbetéttel rendelkeznek, amelyek az előbb említett földalatti átjáró bevilágítói.

A MOME BASE épület hamar a kedvencemmé vált, itt egy pezsgő közösségi tér tárul elénk tanulási terekkel vegyítve. Az egész épületet üvegfal határolja, így az inspiráló környezet maga a természet. Nem zárnak be a falak, a kreativitásnak és alkotásnak teljesen szabad teret hagynak. Ezeknek az alkotó termeknek az előterében van konyha és pihenő hely is, rálátunk a kertre, ahol egyedi formatervezésű padokon lehet pihenni.

A MOME MASTER a mesterképzés otthona, amely mellett az egyetemi vezetés, az adminisztráció és az oktatók irodája is helyet kapott. Az itt is megjelenő többszintes otthontér éppúgy megteremti az egyéni, mint a csoportos tanulás lehetőségét.

A Gondűző-villa egy klasszikus épület kívülről, amely egy modern és szabad belsőt rejt. A 19. század közepén épült gyönyörű műemléket különleges rendezvények helyszínének szánják.

MOME Ground

A Campus kertje mindenki számára nyitott, a Zugligeti út felől kerítésmentes, így nincs ami elválasztaná a hallgatókat és a városi embert. Mindketten egyformán élvezhetik a campus szabadságát és az általa nyújtott lehetőségeket. A babzsákok és iskolabusz-büfék egy laza közeget teremtenek, ahol nincs más dolgunk, mint élvezni a hely szépségét.

A környezettudatosság sem maradt el ennél a modern épület-együttesnél. A 15 ezer négyzetméteres közparkban 10 ezer négyzetméter a teljes zöld felület. Összesen 16 ezer növényt ültettek, napelemeket helyeztek el a Tudásközpont épület tetején, és sok helyen elkerülték a légkondicionálás beépítését, helyette környezetkímélő mennyezet hűtés-fűtést alkalmaztak.

Egy olyan építészeti alkotás jött létre Zugligetben, amely egyszerre modern és hagyománytisztelő, innovatív, környezettudatos és legfőképp műhely és otthon fiatal művészeinknek.

A Campuson belül minden kis részlet inspirál az alkotásra és közösségre hív. Nehéz szívvel léptem ki az utcára, maradtam volna még, mert itt még nagy dolgok fognak születni.

 

Nyitóképünkön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusa Budapesten 2019. szeptember 6-án. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre