Egyre többen tanulnak egyházi oktatási intézményekben

Ma már 220 ezer gyermek részesül egyházi oktatásban, ez pedig a duplája az egy évtizeddel ezelőtti számnak – mondta el Semjén Zsolt tanévnyitó beszédében Kapuváron. A miniszterelnök-helyettes szerint az egyházi iskolák olyan sajátos minőséget, pluszértéket közvetítenek, amilyenre semmilyen más fenntartó nem képes, mivel Jézus Krisztus evangéliumának értékrendjén nyugszanak.

A Magyar Nemzet írásában felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Református Egyház már több mint négyszáz telephelyen oktat, és a következő két-három esztendőben várhatóan több tucat újabb református óvoda nyitja meg kapuit. E szerint egyre többen kívánják gyermeküket egyházi intézményben taníttatni.

Semjén Zsolt, a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda  tanévnyitó ünnepségén elmondta, ma Magyarországon 1067 egyházi közoktatási intézmény van, amelyekbe mintegy 220 ezer gyermek jár.

A miniszterelnök-helyettes szerint

a keresztény civilizáció a klasszikus értékrendet közvetíti, nemcsak ismerteket ad át, hanem a tízparancsolatnak megfelelően nevel is.

Hozzátette, az állam ugyanúgy támogatja az egyházi oktatási intézményeket, mint az államiakat, 

a statisztikák szerint Magyarország nyújtja GDP-arányosan a legmagasabb egyházi támogatást az EU-ban.

Komoly bázis a felekezeti fenntartóknak a Magyar Református Egyház, mely a Magyar Nemzetnek adott információi szerint a most induló tanévben már 175 köznevelési intézményt működtet, 443 különböző feladatellátási helyen, 121 református egyházi jogi személy által. A nevelést már kisebb korban elkezdik,

a református egyház zsinatához nyolcvan óvoda is tartozik, amelyek több mint felében a gyermekek intézményen belül közvetlenül mehetnek tovább az általános iskolába.

A református óvodafejlesztési programnak köszönhetően azonban a következő két-három esztendőben újabb több tucat református óvoda nyithatja meg kapuit.

A teljes írás a linkre kattintva olvasható. 

Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre