Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát – írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társaság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

A kutatók megállapították, hogy 1950 óta megháromszorozódott a szélsőségesen meleg napok száma Európában és a nyarak általában melegebbek lettek, míg a szélsőségesen hideg napok száma felére csökkent és a telek melegebbé váltak.

A tanulmány szerint

Európa egyes részei gyorsabban melegszenek, mint ahogyan azt a korábbi klímamodellek előre jelezték.

A kutatók tisztában voltak azzal, hogy Európa melegszik, de a szélsőséges hőmérsékletekről készült korábbi kutatásaikban a hosszú távú változásokat elemezték. Új tanulmányukban Ruth Lorenz és munkatársai az európai meteorológiai állomások 1950 ás 2018 közötti megfigyelési adatait használták fel, majd megvizsgálták, hogy idővel miként változtak a legmelegebb és a leghidegebb szélsőséges értékek.

Kimutatták, hogy

a szélsőségesen meleg napok átlag 1,3 Celsius-fokkal, a szélsőségesen hidegek 3 Celsius-fokkal lettek melegebbek.

A legmelegebb és leghidegebb éjszakák is jelentősen melegedtek, jobban, mint a nekik megfelelő nyári és téli középhőmérséklet.

A napi maximális hőmérséklet (balra) és a napi minimum hőmérséklet (jobbra) jelenti az időjárási tendenciákat Európában. A térkép három régióra osztja fel Európát: Észak-Európára (NEU), Közép-Európára (CEU) és a Földközi-tengerre (MED). Kép: Lorenz és munkatársai / Geophysical Research Letters / AGU.

Európa egyes térségeiben drasztikusan eltérő hőmérsékleti trendeket mutattak ki.

Közép-Európában például évtizedenként 0,14 Celsius-fokkal voltak melegebbek a szélsőséges napok, ami majdnem 1 Celsius-fokos emelkedést jelent a tanulmányozott időszakot illetően

– idézte Lorenzet a EurekAlert tudományos hírportál.

A vizsgált meteorológiai állomások 90 százaléka mutatta ki, hogy az időjárás melegszik.

MTI – Fotó: ESA 

A nyitóképen: Az Európáról készített hőkibocsátási térképen műholdas adatok jelennek meg, amelyek az idei nyár legszélsőségesebb értékeit mutatják meg. Kép: ESA.