Török felmérés: a török társadalom kétharmada hajlamos az erőszakra

A török társadalom kétharmada hajlamos az erőszakra – állapította meg az isztambuli Üsküdar Egyetem kutatása, amelyet csütörtökön ismertetett az NTV török hírtelevízió.

A maga nemében az eddigi legátfogóbb kutatásról van szó, amely Törökország mind a 81 tartományára kiterjedt, és 25 ezer 18 és 81 év közötti ember személyes megkérdezésével készült. Nemzetközi összehasonlítást a felmérés készítői nem közöltek.

Az egyetem Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, Gökben Hizli Sayar az NTV-nek azt mondta, hogy

a török férfiak 27 százaléka és a nők 24 százaléka hajlamos a kontrollálatlan haragra és erőszakra.

Jelezte ugyanakkor, hogy

ha ehhez a két értékhez hozzáadják a közepesen indulatos embereket, akkor 67 százalék jön ki.

A felmérés szerint a keleti és a délkeleti országrészben található tartományok lakói a leghajlamosabbak az agresszióra. A legkevésbé erőszakos emberek Törökország európai területein élnek.

Sayar közölte:

annak tulajdonítják a keleten és délkeleten tapasztalt magasabb értékeket, hogy az ott élők inkább követik a hagyományokat, mint a nagyvárosiak, és többen élnek egy-egy családban.

Az Üsküdar Egyetem rektora, Nevzat Tarhan pszichiáter elmondta:

a családon belüli erőszak növekedésének mind a világban, mind Törökországban a női szabadságmozgalom az egyik kiváltó oka.

„Kulturális értelemben mi nem állunk készen erre” – mondta. Hozzátéve:

az állam ugyan megpróbál kiállni a családon belüli erőszak női áldozataiért, de a lépései nem elégségesek.

Meg kell tanítani a társadalmat arra, hogy a férfi és a nő otthoni szerepei egyenlők. A fejlett országokhoz hasonlóan Törökországban is a korai serdülőkortól kell oktatni, hogy az erőszak nem megfelelő kifejezési eszköz – tette hozzá.

Nevzat Tarhan arról is beszélt, hogy az Üsküdar Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a családon belüli erőszak megelőzése céljából az isztambuli rendőrséggel. Az egyezmény keretében a felek átfogó adatbázist hoznak létre az erőszak elkövetőiről és áldozatairól.

Törökországban a közelmúltban egy kegyetlen gyilkosság ismét a felszínre hozta a nők elleni erőszak megfékezésének, továbbá a halálbüntetés esetleges visszaállításának kérdését. Egy férfi augusztus 18-án az Ankarához közeli Kirikkaléban – tízéves lányuk szeme láttára, nyilvános helyen – többször megszúrta volt feleségét, majd elvágta a torkát.

Az NTV közlése szerint Törökországban

2019 első nyolc hónapjában legkevesebb 273 nőt öltek meg. A kis-ázsiai országban minden harmadik nő fizikai erőszaknak vagy lelki bántalmazásnak van kitéve.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre