Ősi magyar motívumokkal lett gazdagabb a modern divat

A Mesterségek Ünnepén a hagyományoké volt a főszerep. Az ősi magyar kultúrát idézték az árusok, alkotók, mesterek és még az ételek is. De nem szabad elfelejteni a gyönyörű magyar divatot sem.

Az idei, 33. Mesterségek Ünnepén láthattuk a FolkTREND divatbemutatót is, ahol olyan ruhákat és kiegészítőket vonultattak fel a kifutón a hazai alkotók, amelyek ötvözték a hagyományainkat a mai modern divattal.

A divattervezőknek lehetősége nyílt arra, hogy vegyítsék a tradicionális motívumokat, anyagokat és formákat a jelenkor öltözékével. Olyan ruhák születtek a két stílus ötvözésével, amelyek valóban hordhatók a mai korban, a 21. század utcáin is – emlékeztetve a magyar kultúra gyökereire.

Fotó: Vasarnap.hu

A vasárnap tartott divatbemutatót a 33. Mesterségek Ünnepén tartották meg a Budavári Palotában. Ezt a programot az agrártárca és a Hungarikum Bizottság három éve kezdeményezte, amely évente lehetőséget teremt a tervezőknek, hogy megismerje őket az ország. Ezek a tehetséges alkotók az ősi magyar kultúrából merítenek, hogy újragondolva létrehozzák a modern viseleteket és kiegészítőket.

Az idei divatbemutatót is egy pályázat előzte meg, amelynek nyertes alkotásait vonultatták fel a Mesterségek Ünnepén. Összesen 23 alkotó kollekcióját láthattuk, köztük már olyan ismert nevekkel, mint Makány Márta – aki farmerrel és színpompával kombinálta a magyar hagyományokat – és egészen fiatal, még pályakezdő tehetségekkel.

Fotó: Vasarnap.hu

A divatbemutató házigazdája, Rémi Tünde táncművész elmondta, az alkotók mind egyéni, érzékeny módon nyúltak vissza a hagyományokhoz, amelynek eredményeképp született meg ez az izgalmas és egyedi tárlat.

A legtöbb ruhadarab fiatal nőknek készült, amelyek elegáns, ősi mintákkal tették izgalmasabbá az egyszerű ruhákat, legyen szó akár egy bézs kabátról vagy egy fekete ruháról, amelynek a szélén mélyvörös virágok futnak végig.

Fotó: Vasarnap.hu

A játékos divatbemutatón minden alkotás megvillanthatta a benne rejlő egyéniséget a modellek segítségével. A fiatal nők mellett a férfiaknak is terveztek elegáns ruhákat, és a gyermekek sem maradtak ki a sorból.

A család fontossága ezen a napon megjelent a divatban is. Több kollekciónak is maga a család volt az inspirációja, és gyönyörű anya-lánya öltözékeket is felvonultattak a kifutón.

Fotó: Vasarnap.hu

Például a Borsika olyan gyermekruhákat tervez, amelyek remélhetőleg egy életre megszerettetik az apróságokkal a magyar ősi motívumokat és hagyományokat. Sokszor anyagában utal a magyar kultúrára, de modern és praktikus szabásvonalában egyszerűvé teszi a hétköznapi viselést a gyermekek számára.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre