Elmagányosodni látszik a felkelő nap országa

„Egy pohár víz" elnevezéssel működik Tokió közelében a központ, amely kettős célt szolgál: segítség azoknak, akik emberi kapcsolatokra vágynak és istentiszteleti hely. A Pápai Külmissziók Intézetének főtitkára hozta létre, amikor Japánban teljesített szolgálatot – tudósít a Vatican News.

– Japán egy kapcsolatok nélküli társadalommá kezd átalakulni. A származási helyhez, a saját családhoz való kötődés egyre bizonytalanabbá válik. Ehhez a veszteséghez társul elválaszthatatlanul a magány drámája – nyilatkozta a Fides missziós hírügynökségnek Marco Villa atya, a Pápai Külmissziók Intézetének (PIME) főtitkára.

– A központ célja, hogy elkísérje a magányos embereket, és befogadja elsősorban azokat, akik emberi kapcsolatokat kívánnak ápolni, és arra vágynak, hogy meghallgassák őket – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Marco atya.

Japánban nagyon sok időt szánnak a munkára, és lényegesen kevés idő jut a szabadidőnek, ennek következtében elmaradnak az emberi kapcsolatok. Nagyon alacsony a születések száma, és a hagyományos család erősödő szétbomlásának lehetünk tanúi.

Az ún. önkéntes elszigetelődés jelensége a fiatalok körében is terjed. A japán kormány által közzétett adatok szerint több, mint 700 ezer fiatal bezárkózik otthonába, és minden kapcsolatot elvág a külvilággal. – Elköteleztük magunkat, hogy közel álljunk az emberekhez, és kiemeljük az emberi méltóság jelentőségét: minden ember önmagában értékes, mert férfi vagy nő – fogalmazott Marco Villa.

Forrás: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre