Udvardy György: Nincs más esélye az embernek, mint Jézus Krisztus

Ferenc pápa 2019. július 12-én Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé és később a Pécsi Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Érseki beiktatása 2019. augusztus 31-én, szombaton, 10:00 órakor lesz a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A Magyar Kurír által a nemzeti ünnepünk előtt készített beszélgetést szemlézzük.

A kinevezését készséges akarattal fogadó püspök érseki kinevezését követően is megtartja korábban választott jelmondatát: „Jézus Krisztus az Úr”. – Egyre biztosabb lettem abban, hogy nincs más esélye az embernek, mint Jézus Krisztus, aki Úr és Messiás, és így testvérünk is – mondta el Udvardy György.

Veszprémi érseki szolgálatában mindenekelőtt meg kívánja ismerni az egyházmegyét, a papságot, a diakónusokat, a szerzeteseket, a világi munkatársakat, valamint a közösségeket. 

A paphiányról szólva úgy gondolja Udvardy György püspök, nem mellékes, hogy a pap ott lakik-e az adott település hívei között. A pap jelenléte ugyanis az isteni jelenlétet hordozza magában. Ennek érdekében az evangelizáció tüzét és lelkületét fontos feléleszteni. Ebben a közösségekre, a világi hívekre is támaszkodni kíván az új veszprémi érsek. Szerinte a paphiány fokozott evangelizálásra ösztönöz, ám nem gondolja, hogy a világiak karizmáira való támaszkodással kellene megoldani a paphiány nehézségeit.

Az elköteleződés hiánya és a csak rövid távú döntések meghozatala nem elégséges ahhoz, hogy feléledjen a remény. – Sokan nem szívesen szembesülnek az élet radikalitásával – azzal, hogy egy döntés, egy áldozat meghozatala vagy elfogadása hatással van a jövő nemzedékére is – véli a volt pécsi püspök.

Az augusztus huszadikai nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva Udvardy György püspök, kinevezett veszprémi érsek megosztotta belső érzéseit. – Engem mindig megrendít az augusztus 20-i evangélium. Ha valakit megkérdezünk, hogy mi a jobb – a sziklára vagy a homokra építeni, mindenki rávágná, hogy természetesen a sziklára. A nagy kérdés azonban az, hogy mi ez a szikla? Számunkra egyértelmű, hogy Jézus Krisztus személye és tanítása. Az Úristen nem kérdezett meg bennünket arról, hogy hova szülessünk. Ennek ellenére fontos, hogy elfogadjuk az ajándékait. Egy kultúrához tartozni többet jelent annál, hogy ismerjük az ételeit vagy a szokásait – mondta.

A püspök szerint nemzeti kultúránk ma is sokat adhat a vallásosságunk megéléséhez. Ennek érdekében magyarként és keresztényként segítenünk kell a következő generációkat is, hogy ők is értékeljék ezt az örökséget. – Ezért is

jó egy olyan szent királyra emlékezni, aki tudta, hogy kicsoda Krisztus, aki értékelte a más nyelvet beszélőt, és aki számára nem volt kérdés, hogy Krisztusra kell építeni

– emelte ki Udvardy György püspök.

A teljes beszélgetés itt olvasható.

Forrás: Magyar Kurír; Fotó: MTI/Sóki Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre