LMBT-harc: Veres András is támogatásáról biztosította Krakkó püspökét

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is támogató levéllel állt ki Marek Jędraszewski krakkói érsek mellett, akit a Varsói Felkelés 75. évfordulóján tartott szentbeszédében elhangzott megjegyzéséért támadtak meg, miszerint ma nem a vörös pestisben, hanem a szivárvány színeiben van jelen az emberiség romlása.

Augusztus 1-én, a Varsói Felkelés 75. évfordulóján tartott megemlékező szentmisén mondott szentbeszédében Marek Jędraszewski érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy „a kommunista vörös pestis hál’ Istennek már nem borítja be az országot, de ez nem jelenti azt, hogy nem érkezett meg egy másik eszme, ami nem marxista, nem bolsevista, de hasonló forrásból fakad, neo-marxista és próbálja leigázni a szívünket szivárvány színekben tarolva”. 

Jedraszewski érsek egyébként határozottan különbséget tett az eltérő szexuális irányultságú emberek – akiket ugyanolyan tisztelet illet meg, mint a többséget – és az úgynevezett LMBT-ideológia között.

Marek Jedraszewski érsek Varsói Felkelés 75. évfordulóján tartott megemlékező szentmisén

Fotó: www.lifesitenews.com

Kijelentéséért az LMBT-mozgalom mögé állva a lengyel baloldal, illetve számos liberális sajtóorgánum élesen támadta Krakkó érsekét. Holott Marek Jędraszewski a katolikus egyház törvényére és világos útmutatására hívta fel a figyelmet, amit ha a liberális áramlatoknak behódolva elvet az ember, az emberiség ellen vét és annak romlását idézi elő.

A támadások nyomán nyilatkozatban foglalt állást az ügyben Stanislaw Gadecki poznani püspök, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke, hangsúlyozva, hogy a konkrét személyek tisztelete nem vezethet egy olyan ideológia elfogadásához, amely célul tűzi ki „a forradalom előidézését a társadalmi szokások és emberi kapcsolatok terén”, egyúttal „világnézeti totalitarizmussal” vádolja azokat, akik bírálni merészelik ezt az ideológiát. 

A Marek Jędraszewski érseket ért támadások az összetartásra és az alapvető normák melletti kitartó hitvallásra is okot adtak: augusztus folyamán több ezer hívő utcára vonulva állt ki püspöke mellett. A churchmilitant.com szerint az összegyűlt tömeg azzal a kéréssel fordult püspökéhez, hogy ne torpanjon meg a Szentíráson alapuló igazságról való hitvallásban; emelje fel hangját Lengyelország értékei mellett, amik egyben a kereszténység értékrendjének részét is képezik. 

Fotó: www.churchmilitant.com

Egy 15 éves fiú, Jakub Baryla kereszttel és rózsafüzérrel a kezében állt a lengyel Pride fesztiválon felvonuló tömeg elé, tiltakozva az LMBT-ideológia ellen, tanúságot téve az erkölcsi és keresztény értékekről. Végül a tinédzsert rendőrök távolították el a menet elől. 


Fotó: Twitter

Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása nyilatkozatban támogatta Marek Jedraszewski krakkói érsek minapi állásfoglalását, amelyben bírálta a szexuális és nemi kisebbségekkel (LMBT) kapcsolatos ideológiát, és arra hívta fel a szlovák és magyar püspököket, hogy hasonló módon foglaljanak állást a lengyel érsek mellett. „Riasztónak tartom, hogy az utóbbi időben az LMBT-ideológia témái ateista és sátánista célkitűzésekkel bővültek” – fűzte hozzá a 76 éves cseh bíboros.

A Mandiner augusztus 13-án hírül adta, hogy Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a szlovák katolikus püspöki konferencia elnöke is támogatását és szolidaritását fejezte ki a krakkói érsek felé és a lengyel püspöki kar honlapján közzé is tették az erre vonatkozó levelet. A Jedraszewski érsek elleni támadások hátterében az áll, hogy „a gender-ideológia támogatói (akik között sajnálatosan sok LMBT-aktivista is van) megpróbálják kierőszakolni, hogy az általuk választott életstílust egyenrangúnak, és mindenekelőtt erkölcsileg helyesnek tekintsük” – áll a szlovák főpásztor levelében. 

A krakkói érsekkel szolidaritását fejezte ki Andrzej Duda lengyel elnök is.

Dr. Veres András püspök, az MKPK elnöke

fénykép: katolikus.hu

Augusztus 13-án Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke közleményben támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Marek Jędraszewskit. A Katolikus Válasz teljes egészében közzé is tette a hivatalos levelet:

„Excellenciás úr,

Tudjuk a történelmünkből, hogy a hitünk tanításaiban való állhatatosság újból és újból haragra indított másokat. Ennek ellenére meglepődve figyeltük a legutóbbi igazságtalan támadásokat, amiért önök csupán kifejezték a katolikus egyház tanítását a korunk egy jelenségével szemben. Megdöbbentő látni, hogy akik a meggyőződéseik elfogadását követelik, ezzel egyidőben megtagadják önöktől és a más véleményen lévőktől a megszólalás jogát egy adott kérdésben.

Mivel ezek a támadások példátlanok, ezzel a levéllel szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat és testvéri támogatásunkat.

Testvéri egységben,

+ Veres András

Győr püspöke,
A Magyar Püspöki Konferencia elnöke

Budapest, 2019. augusztus 13.”

A lengyel sajtóban Veres András gesztusát a lengyel-magyar barátság egy újabb megerősítéseként értékelik – írja a churchmilitant.com.

 

Forrás: mandiner.hu, www.churchmilitant.com, katolikusvalasz.blog.hu, 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre