A drogos sofőr orvosát is felelősségre vonták

A horvát bíróság pénzbírsággal sújtotta azt a háziorvost, akinek a páciense júliusban súlyos balesetet okozott egy fizetőkapunál. A helyi sajtó hétfőn közölte, hogy az orvos nem jelentette a rendőrségnek a férfi egészségi állapotában beállt változást.

Bírósági végzés alapján a hatóságok házkutatást tartottak a háziorvos rendelőjében, majd „rekordgyorsaságú” eljárásban ötezer kuna (215 ezer forint) pénzbírságra ítélték az orvost, mert nem jelentette a rendőrségnek, hogy a balesetet okozó férfi drogproblémákkal küzd – írta az Index.hr hírportál.

A közlekedésbiztonsági törvény kimondja: amennyiben az orvos a vizsgálat során megállapítja, hogy a vezetői engedéllyel rendelkező páciens valamilyen betegségben szenved, vagy olyan fogyatékossággal rendelkezik, amely miatt már nem alkalmas a biztonságos vezetésre, erről tájékoztatnia kell az illetékes rendőrkapitányságot.

A hírportál ugyanakkor hozzátette, hogy a törvény nem definiálja pontosan, milyen betegségek esetén kellene a rendőrséget értesíteni. A jogszabály 2015 májusától van hatályban, és a háziorvosok szövetsége azóta számos intézményen keresztül próbálta meg felhívni a figyelmet arra, hogy a szabályozás lehetetlen helyzetbe hozza a családorvosokat.

A 35 éves horvát sofőr, aki az A4-es autópálya Sveta Helena-i fizetőkapujánál súlyos sérüléseket okozott egy magyar származású család tagjainak, amfetamin, diazepám és (a köznyelvben ginaként ismert) GHB hatása alatt állt, és két nappal a baleset előtt jött ki az elvonóról.

A horvát rendőrség korábbi közlése szerint a súlyos balesetet okozó férfi a megengedett óránkénti 50 kilométeres sebesség helyett lassítás nélkül, az előzetes becslés szerint 150 kilométeres sebességgel csapódott be a fizetőkapunál álló, magyar rendszámú Skodába.

A vétlen autóban ülő, magyar származású édesapa és horvát származású édesanya hétéves gyermekével Ausztráliából érkezett Magyarországra – ahonnan a horvát tengerpartra szerettek volna utazni. Mindhárman válságos állapotban kerültek kórházba, de már jól vannak, és visszatértek Ausztráliába.

A Zágráb megyei bíróság július 15-én harmincnapos vizsgálati fogságba helyezte a BMW sofőrjét, az indoklás szerint azért, mert fennáll a veszélye a bűnelkövetés megismétlődésének.

Augusztus 1-jétől szigorúbb szabályok léptek hatályba Horvátországban a közlekedésben. Az új rendelet a korábbi bírság háromszorosát, azaz 15 ezertől 20 ezer kunáig (650-900 ezer forint) terjedő büntetést ír elő nyolc kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő cselekményre, úgymint

·       az autópályán menetiránnyal szemben haladó közlekedés

·        lakott településen belül a megengedett sebesség túllépése

·        a tilos jelzésen való áthaladás

·       az ittas vagy kábítószer hatása alatti vezetés

·       az alkoholos és kábítószeres ellenőrzés megtagadása.

 

Forrás: MTI