Beismerés: a Facebook lehallgatta egyes felhasználóit

Elismerte kedden a Bloomberg hírügynökségnek küldött közleményben a Facebook, hogy korábban - saját állítása szerint a felhasználók engedélyével - lehallgatott bizonyos beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített - írta szerda reggel a Magyar Hírlap.

„Akárcsak a Google és az Apple, a múlt héten mi is felhagytunk azzal a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket emberekkel hallgattatjuk meg” – tudatta a közösségi oldalt üzemeltető amerikai vállalat. 

A Magyar Hírlap emlékeztetett: tavalyi kongresszusi meghallgatásán a céget alapító Mark Zuckerberg is tagadta, hogy a Facebook lehallgatná felhasználóit.

A Bloomberg jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították írott szöveggé, és a Facebook alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket, amelyeket a vállalat anonimizált.

A Bloomberg azt írja, hogy a leiratokat kezelő munkatársak aggodalmukat fejezték ki munkájuk etikai vonatkozásai miatt, mert sem a felvételek eredetét, sem a felhasználásuk célját nem ismerték. A pénzügyi hírügynökség jelentése szerint

a Facebook arról nem adott tájékoztatást, hogy a vállalat mit kezd a hangfelvételekkel.

 

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozzon fel hírlevelünkre