Velünk is megtörténhet!

Egy-két évtizede teljesen evidensnek számított, hogy nagyszüleink és szüleink már gyermekkorban megtanítanak minket, hogy ne üljünk be idegenek autójába, ne menjünk be idegenek lakásába, mert veszélyes lehet. Ezzel szemben napjainkban azt tapasztaljuk, hogy az internet hatására gyökeresen megváltozott az emberek biztonságérzete és egymásba vetett bizalma – egyre jobban bízunk vadidegen emberekben.

Ma szinte teljesen természetes, hogy gond nélkül ülünk be egy vadidegen autójába, akit pár perccel korábban találtunk az interneten. Az, hogy a sofőr sorozatgyilkos vagy notórius gyorshajtó-e, ugyancsak idegen emberek értékeléséből tudhatjuk meg. Ma örülünk, ha van valahol Uber, mert az biztosan nem húz le (mint egy taxis), a telekocsis utazásokat meg a legtöbb fesztivál is javasolja, mint környezettudatos közlekedési módot. Naponta olvasunk olyan híreket, hogy az online bűnözők visszaélnek az internet adta lehetőséggel és az emberek bizalmával. Felteszem a kérdést: hogyan bízhatunk olyan emberekben, akikkel csak online vagyunk kapcsolatban?

Forrás: www.freepik.com

A bizalom rendkívül látványos és talán érthetetlen metamorfózison ment át, ugyanakkor korántsem biztos, hogy az a világ a legjobb és a legbiztonságosabb, ahol nem merünk embertársainkkal beszélgetni, ahol félünk egy autóba beülni, vagy elfogadni a szállásajánlatot. Torz kép él bennünk a világról, ezért folyamatos „rettegésben” élünk, de amit az internet korábban tönkretett, azt most – remélhetőleg – helyreállítja, és segít annak az egyensúlynak a kialakításban, amelynek a bizalom és az objektív valóság között lennie kell.

Az internet ugyanis komoly hatással volt és van arra még mai is, hogy a szubjektív biztonságérzetünk romló tendenciát mutasson. Az állandó online lét, minden erőszakos hírről való szinte azonnali értesülés sokat rontott a világról alkotott képünkön. Szinte testközelből és valós időben élhetjük át a világ szörnyűségeit, ráadásul, ha egyszer-kétszer rákattintunk egy-egy ilyen cikkre, az internet bizonyos kereső funkciói és algoritmusai azonnal ún. filter bubble-be zárnak bennünket, s onnantól kezdve hosszú időn keresztül csak ilyen hírekről értesülünk. Persze, hogy azt gondoljuk, hogy a világ veszélyes, kegyetlen, erkölcstelen.

A másik oldalról viszont alkalmas az internet a nyitottság, a bizalom és az emberek közötti kapcsolatok építésére; ezekre lehetnek jó példák a felvezetőben említett, alapvetően gazdasági indíttatású, mégis az emberi kapcsolatokat erősítő szolgáltatások. Továbbra is fontos azonban, hogy mindenkiben egészséges kételkedés és óvatosság legyen!

Forrás: www.freepik.com

Azt mondhatjuk, hogy az online térben ugyanazokkal a tulajdonságokkal kell rendelkeznünk, mint az offline térben, hogy ne váljunk áldozattá. Egészséges kételkedés, óvatosság, józan paraszti ész, a nemet mondás képessége, megfelelő önvédő és énvédő mechanizmusok. Magyarul nem rettegni és elkerülni kell az internetet, hanem megfelelően használni. A szülőknek beszélgetni kell erről a gyerekekkel, együtt felfedezni dolgokat, biztonsági beállításokat, de a lényeg úgy is az lesz, hogy a fiatal bír-e a korábban felsorolt alapképességekkel. Felnőttként pedig nincs más dolgunk, mint kicsit felkészültebbnek – néha nyitottabbnak – lenni a biztonsági lehetőségek vonatkozásában.

Az offline térben is zárjuk az ajtónkat, megfelelő helyre helyezzük a pénztárcánkat, riasztóval védjük az autónkat, óvatosabbak vagyunk este, sötétben, egyedül az utcán, hát legyünk ugyanilyenek az online térben is! Használjunk jó jelszavakat, foglalkozzunk a biztonsági beállításokkal, olvassunk utána több helyen egy-egy hírnek, nézzük meg, hogy biztosan azon az oldalon fizetjük-e be a számlát, amin kell stb. A legfontosabb, hogy soha ne higgyük, hogy valami velünk nem történhet meg, de azt sem érdemes gondolni, hogy velünk csak a legrosszabb történhet meg!

A fenti intelmek és jótanácsok megfontolásán túl, érdemes tanulmányozni a Digitális Immunerősítő Program internetbiztonsági csomagjait. A Digitális Immunerősítő Programot immár 2 éve azzal a céllal hozták létre, hogy digitális bukósisakkal lássa el a fiatalokat és időseket egyaránt. A közelmúltban elkészült, 116 pontból álló javaslatcsomag kellő kapaszkodót képes nyújtani a rosszindulatú kiberbűnözők támadásai ellen.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre