Néma csend honolt Nagaszaki békeparkjában 11 óra 2 perckor

A Nagaszaki elleni atomtámadás áldozataira emlékeztek pénteken Japánban a tragédia 74. évfordulóján.

Az atombombát szállító amerikai repülőgépek tervezett és megvalósított légi útvonala – Forrás: Wikipedia

Nagaszaki békeparkjában egyperces néma csenddel kezdődött a megemlékezés helyi idő szerint délelőtt 11 óra 2 perckor, 1945. augusztus kilencedikén ugyanis abban a pillanatban dobta le a japán városra egy amerikai B-29-es bombázó repülőgép az atombombát. A robbanás több mint 70 ezer halálos áldozatot követelt.

Lerombolt templom Nagaszakiban

Taue Tomihisa, Nagaszaki polgármestere a megemlékezésen felolvasta hagyományos békenyilatkozatát, amelyben idézte egy, az atomtámadás sugárfertőzött túlélője (hibakusa) egyik versét. (Hibakusa a „robbanás által érintett ember”-t jelent.) A költemény leírja azt a borzalmat, amit a bombázás okozott, egyben arra szólít fel, hogy ne ismétlődjön meg ez a tragédia. 

A város a pusztítás után

Tomihisa úgy vélekedett, hogy a nukleáris leszerelés ügye veszélyben van, éppen ezért az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz fordult, hogy a két nagyhatalom vállaljon kezdeményező szerepet a leszerelés terén.

A városi elöljáró egyben arra szólította fel a megemlékezésen jelenlévő Abe Sindzó kormányfőt, hogy Japán csatlakozzon az ENSZ által 2017-ben elfogadott atomfegyver-tilalmi egyezményhez.

Kezdeményezte egyben, hogy

Japán, az egyetlen állam, amely elszenvedte az atomtámadást, álljon az élére a világbéke megteremtését célzó erőfeszítéseknek.

1945. augusztus 6-án Hirosimát, három nappal később Nagaszakit érte atomtámadás. A szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját.

Nagaszaki atombombázása – A második atombomba Nagaszakiban történő ledobásának amerikai indokolása a BBC-től

A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két atombomba ledobására. Az egyik oldal szerint igen, hiszen így sikerült megmenteni rengeteg amerikai katona életét, akik elestek volna, ha szárazföldi támadást kell indítani Japán ellen. Mások viszont azt állítják, hogy a szigetország már mindenképp közel állt a kapitulációhoz, és ez atomtámadás nélkül is bekövetkezett volna.

MTI

***

Takashi Nagai, egy keresztény misztikus túlélő vallomása az atomtámadás után

Balra a hirosimai, jobbra a nagaszaki feletti gombafelhő – Forrás: Wikipedia

Az elpusztított Urakami-székesegyház – Forrás: Nagaszaki önkormányzat

E kereszt a nagaszaki Urakami-székesegyház törmelékei alól került elő – Forrás: Randy Sarvis / Wilmington Főiskola.

A Szeplőtelen Fogantatás Mária szobra eredetileg szintén a régi Urakami-székesegyház oltárán állt, amely a templom elpusztulása után szinte csodával határos módon mégis megmenekült. A szobor üvegből készített szemei az atombomba hőjének hatására kiolvadtak. A műalkotás az 1930-as években Olaszországból érkezett. – Forrás: Nagaszaki önkormányzat

Ma e szobrot örök mementóul egy kápolna őrzi Nagaszakiban. – Forrás: Nagaszaki önkormányzat

Takashi Nagai (1908 – 1951) katolikus orvos volt, aki egyik hibakusája volt a nagaszaki bombázásnak. Nagai a bombatámadás után fáradhatatlanul segítette a túlélőket, majd a lerombolt templom közelében lévő kis kunyhóban haláláig szemlélődő életet élt. 

Nagai fontos jelnek vélte, hogy a háború épp augusztus 15-én fejeződött be, Mária Mennybemenetelének ünnepén. Töprengései során arra a következtetésre jutott, hogy a Nagaszakiban történteknek az volt a küldetése, hogy kiengesztelje Japán bűneit a szeretet törvénye elleni engedetlensége miatt, és tanúságot tegyen a nemzetközi béke mellett:

„Világ férfiai és asszonyai, soha többé nem kezdeményezzetek háborút!… Nagaszaki túlélői az atomtámadás romjai alól azt kiáltják a világnak: soha többé ne legyen háború! Kövessük a szeretet parancsát és dolgozzunk együtt. A Nagaszaki népe azért imádkozik, hogy adja meg az Isten, hogy Nagaszaki legyen a világ utolsó történelmi helyszíne, amelyet atomtámadás ért.”

Forrás: faithjustice

Iratkozzon fel hírlevelünkre