Egyre több a rendelet, mert a turisták nem tudnak viselkedni

Újabb tilalommal bővül az az intézkedéssorozat, amelyet Róma önkormányzata az elmúlt két évben hozott a műemlékek védelmére. Az olaszok már 1946 óta igyekeznek keretek között tartani az országba látogató turistákat – és ha szükséges, a helyieket is.

Olaszországban találhatjuk az európai építészet talán legszebb emlékeit. Minden évben látogatók tömegei utaznak az országba, de sajnálatos módon sok turista a határon átlépve megfeledkezik az alapvető viselkedési szabályokról. Az olaszoknál betelt a pohár, megelégelték a hangoskodást, csörömpölést, szemetelést és az állandó evést-ivást a műemlékeik mellett. Róma élen jár a szabályozásban, és egyre csak gyűlnek azok a rendeletek, amik a kulturált viselkedést követelnek – a legtöbb esetben szomorú, hogy erről rendeletet kell hozni.

A turisták szabálykönyve Rómában

Már 2012-ben megszületett az olasz fővárosban a rendelet, amely pénzbírságot szab ki azokra a turistákra, akik az utcán esznek vagy pihennek a római városközpontban. A kereskedőknek és a városközpont lakóinak elegük lett azokból a látogatókból, akik a történelmi emlékműveknél egy kisebb büfét alakítottak ki, és leginkább egy osztálykirándulásra hasonlítottak a szendvicseikkel és üdítőikkel – például a Forum Romanum romjain.

Joggal gondolhatnánk, hogy minden ember képes kulturáltan viselkedni egy szökőkútnál, és csak a gyermekekben ég a vágy, hogy a habok közé vessék magukat. Sajnos a következő rendelet sem a figyelmetlen szülők zabolázatlan gyermekei miatt lépett életbe. Rómában kénytelenek voltak betiltani a szökőkutakban való fürdést, sőt, 2017 óta már a Trevi-kút szélére sem lehet leülni – köszönhetően a kút vizében megmártózó turistáknak.

A Róma macskaköves utcáin ténfergő gladiátoroktól is búcsút kellett vennünk, ugyanis egy korábbi rendelet szerint tilos a nyilvános utcazenélés, éneklés és a gladiátor jelmezbe bújtatott kéregetés is. És már félmeztelen férfiaktól sem kell tartanunk az olasz fővárosban, ugyanis betiltották az ing vagy póló nélküli sétálást is.

A legújabb rendelet a Spanyol lépcsőt védi

Egy korábbi rendelet már tiltotta a Spanyol lépcsőn való étel-és italfogyasztást, a szemetelést, plakátok kiragasztását és a hangoskodást vagy egyéb zajkeltést is. Mindemellett tilos a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használni, és a rongálók vagy szennyezők ellen büntetőeljárást helyeztek kilátásba.

Idén augusztusban már akkor is büntetést zsebelhetünk be, ha leülünk a Spanyol lépcsőre. A 18. századi márványlépcsőt nemrégiben újították fel – az 1.5 millió eurós felújítást a Bulgari luxusékszerészcég finanszírozta – és a védelmében új rendeletet fogadott el a városi tanács: tilos leülni a műemlékre. A rendelet megsértése akár 400 euró bírságot is vonhat maga után.  

Nem csak Róma szabályozza a turistákat Olaszországban

Velence is beállt a sorba: az önkormányzat rendelkezése értelmében akár 10 eurós díjat is kell fizetnie azoknak a turistáknak, akik csak egyetlen napra érkeznek a városba. Ennek oka, hogy ugyan évente 24 millió látogató keresi fel Velencét, de ebből 15 millióan mindössze egyetlen napra érkeznek az olasz városba. A velencei lakosok megelégelték, hogy az „egynapos” turisták anélkül élvezik a világörökségi helyszínt, hogy bármivel is gyarapítanák a bevételt a város kasszájában.

Firenzében is igyekeznek kordában tartani a turistákat. A dóm lépcsőin pihenő turisták elmozdítása a közlekedési rendőrök feladata, a dél-olaszországi Bari városközpontjában pedig szintén betiltották az utcai evést-ivást.

Forrás: MTI, origo.hu, hir.ma