Pakisztán alacsonyabb szintre helyezi diplomáciai kapcsolatait Indiával

Pakisztán alacsonyabb szintre helyezi diplomáciai kapcsolatait Indiával, miután Újdelhi úgy döntött, visszavonja Kasmír különleges alkotmányos státusát – jelentette be szerdán a pakisztáni nemzetbiztonsági bizottság.

A pakisztáni vezetés közlése szerint a döntés értelmében kiutasítják India iszlámábádi nagykövetét, felfüggesztik a kétoldalú kereskedelmet Újdelhivel, és felülvizsgálják a kétoldalú megállapodásokat is.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy a múltban a két rivális atomhatalom a viszonyok elmérgesedése alkalmával gyakran csökkentette kölcsönösen a diplomáciai képviseletén dolgozók létszámát, illetve korlátozta a diplomaták mozgásszabadságát, valamint a kapcsolatok szintjét.

Iszlámábád emellett bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi a vitatott hovatartozású terület ügyét.

Az indiai külügyminisztérium egyelőre nem reagált az erről szóló bejelentésre.

A Lok Szabha (az indiai alsóház) kedden, a felsőház, a Rádzsa Szabha hétfőn hagyta jóvá Kasmír indiai fennhatóság alatt álló része alkotmányos státusának visszavonását.

Ezzel a kormányzati döntés törvényhozási oldalról teljes támogatást szerzett.

Forrás

1. Térkép azt ábrázolja, ami Kasmír valójában
2. A szűken vett kasmíri régió
3. A zöld régiók Pakisztán felügyelete alatt állnak
4. A piros vonal jelzi a határt
5. A vörös terület Kína ellenőrzése alatt áll
6. A sárgával jelzett területek Dzsammu és Ladakh tartományok
Szóval, igen bonyolult a helyzet!

Az indiai kormány lépését a vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron Indián kívül szintén osztozó Pakisztán és Kína is hevesen ellenezte.

A különleges alkotmányos státus lehetővé tette, hogy Dzsammu és Kasmírnak – az egyetlen, muszlim többségű indiai szövetségi tagállamnak – saját alkotmánya és nemzeti zászlaja lehessen, törvényeket hozhasson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezhessen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Emellett minden szövetségi törvényt – kivéve az említett területeket érintő jogszabályokat – meg kellett szavaztatni a helyi parlamenttel is.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.

Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik. A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

A 1980-as évek végén erős szakadár fegyveres mozgalom bontakozott ki a területen. Újdelhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai részén tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben.

Iszlámábád elutasítja az erről szóló vádakat. Az indiai uralom ellen, a Pakisztánnal való egyesülésért vívott fegyveres küzdelmekben mintegy 45 ezer ember halt meg.

MTI

Nyitóképünk:

Elutazni készülő indiai vendégmunkások egy dzsammui vasútállomás előtt 2019. augusztus 7-én. Az indiai kormány visszavonta Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát, az indiai parlament pedig augusztus 7-én jóváhagyta a döntést. A muzulmán többségű indiai szövetségi tagállamot, amely most elveszíti tagállami jogállását, Pakisztán magának követeli. – MTI/EPA/Dzsaipal Szingh

Iratkozzon fel hírlevelünkre