Negyven illegális bevándorlóval a fedélzetén kiköthetett Máltán az Alan Kurdin

Döntés született a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű mentőhajóján tartózkodó negyven migráns sorsáról, akik partra szállhatnak Máltán, hogy aztán útnak induljanak az őket befogadó európai uniós országokba.

A migránsokat a máltai haditengerészet egyik hajója szállítja a szigetországba – jelentette be  Joseph Muscat máltai miniszterelnök.   

Bár egyelőre nem tudni, hogy mely uniós tagállamok fogadják be őket, Muscat megjegyezte, hogy egyikük sem marad Máltán. A hajót működtető Sea-Eye a Twitteren azt írta, hogy sokan Németországban lelnek új otthonra.   

Az Alan Kurdi szerdán vette fedélzetére a többségében elefántcsontparti és kameruni migránsokat Líbia partjainál egy süllyedő hajóról. A mentőhajó egy ideig Lampedusa szigeténél tartózkodott, de az olasz hatóságok megtiltották, hogy kikössön. Ezt követően Málta felé vette az irányt.   

Eközben a Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet mentőhajója továbbra is kikötőt keres, ahol partra teheti 124 utasát. Az olasz hatóságok ezt a hajót sem engedték kikötni.   

Olaszország és Málta vonakodik befogadni a civil szervezetek mentőhajói által felvett migránsokat. A két ország szerint az Európai Unió többi tagjának is ki kell vennie részét a terhekből. Az uniós tagállamoknak eddig nem sikerült megegyezniük egy elosztási mechanizmusról, ami felgyorsíthatná a hasonló helyzetek rendezését, így minden esetben egyedi megoldás születik.   

Szeptemberben Máltán csúcstalálkozót tartanak az ügyben.

Forrás: MTI         Fotó: MTI/EPA/Sea-Eye/Fabian Heinz (a kép illusztráció)

Iratkozzon fel hírlevelünkre