Frissült: Tíz ember halt meg a daytoni lövöldözésben

Az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban; a legfrissebb hírek szerint a lövöldözésben tíz ember meghalt a támadóval együtt, és legalább 16 embert szállítottak kórházba sebesülésekkel. Több sérült állapota válságos. Ferenc pápa imával emlékezett meg a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól.

Az incidens helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen történt. Az amerikai város Oregon nevű kerületében sok éjszakai szórakozóhely, bár, művészeti galéria és bolt van.   

A rendőrség megerősítette, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lőtték le a támadót. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.   

Az Egyesült Államokban nem ritkák a fegyveres támadások, csak az elmúlt egy hétben számos hasonló bűncselekmény történt.   

Mindössze néhány órával korábban az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban történt fegyveres támadás, amelyben legalább húszan meghaltak és 26-an megsebesültek.

A támadó egy 21 éves fehér férfi volt, aki feltehetőleg idegengyűlöletből követte el tettét.   

Kedden ketten meghaltak és egy rendőr megsebesült a Mississippi állambeli Southavenben, egy Walmart áruházban. Az elkövetőt meglőtték, majd őrizetbe vették.   

Múlt vasárnap hárman – köztük egy hatéves kisfiú – vesztették életüket és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK-47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.   

Ferenc pápa imával emlékezett meg vasárnap a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól.

Az Angelust (Úrangyala-imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba.  Arra kérte a Szent Péter-téren jelen levőket és a szavait a médián követő hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a halálos áldozatokért, a sebesültekért és családtagjaikért.   

Ferenc pápa gyakran emeli fel a szavát a fegyverkereskedelem ellen. Korábban arról beszélt, hogy el kell hallgattatni a fegyvereket a háborúkban és a városok utcáin, és a politikusoknak véget kell vetniük a fegyverkezési versenynek, leállítva a fegyverek aggasztó terjedését főképpen a gazdaságilag erősebb államokban.

Dayton, 2019. augusztus 4.  Egy férfi tüzet nyitott egy bárban, tíz embert megölt és többet megsebesített. Fotó: MTI/AP/John Minchillo

Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása az elmúlt fél évszázadban elkövetett, sok halálos áldozatot követelő támadásokról

1966. augusztus 1.– A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.

1984. július 18. – A kaliforniai San Ysidróban egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.

1991. október 16.- Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.

1999. április 20.– A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el.

2007. április 16. – Blacksburgben, a Virginiai Műszaki Egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.

2009. április 3. – A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.
2009. november 5. – A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített.

2012. július 20. – A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert lelőtt, 70-et pedig megsebesített.
2012. december 14. – A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.

2015. december 2. –A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban feltehetően egy házaspár 14 emberrel végzett. A rendőrség a támadókat üldözés közben lelőtte.

2016. június 12. – A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

2017. október 2. – A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire: 58 ember meghalt, 851-en megsebesültek. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.
2017. november 5. – 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető menekülés közben agyonlőtte magát.

2018. február 14. – A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.
2018. május 18. – A texasi Santa Fében 10 embert lőtt agyon egy 17 éves diák, tíz másikat pedig megsebesített. A gyanúsított robbanószerkezeteket is elhelyezett a létesítményben és környékén.
2018. október 27. – Egy 46 éves férfi 11 embert lőtt le a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában. A támadót a rendőröknek sikerült elfogni.
2018. november 8. – Tizenhárom halálos áldozata volt a kaliforniai Thousand Oaks városában történt lövöldözésnek, amelyben egy fegyveres férfi a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen tüzet nyitott egy diákrendezvény résztvevőire.

(MTI)  Fotó: MTI/AP/John Minchillo

Iratkozzon fel hírlevelünkre