Borboly Csaba a Vasárnap.hu-nak: Nem fizettem be a háromezer lej bírságot

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Tusnádfürdőn a Bálványosi Szabadegyetemen válaszolt lapunk kérdéseire.

– Befizette az úzvölgyi incidens után kiszabott háromezer lej bírságot?

Nem. Ügyvédhez fordultam, neki fizettem 2 ezer lej honoráriumot. Az ügy most járja az igazságszolgáltatás útját. Azért nem fizettem be a bírságot, mert igazságtalannak tartom a kiszabását. Ugyan, ha 48 órán belül ezt megteszem, csupán a töredékét kellett volna teljesítenem, ám ők ezt úgy értelmezték volna: elismerem, hogy törvénytelenül jártam el. Ellenben én hiszem azt, hogy a mi részünkről rendben van az ügy. Döntsön a bíróság!

– Erősödött az utóbbi időben a romániai magyarság identitástudata?

Szerintem igen, Erdélyben egyre kevésbé kerülnek előtérbe az egzisztenciális problémák, sokkal fontosabb szerepet kap a család, közösség, nemzet, továbbá egyre nagyobb a hitélet gyakorlása is.

– Mi a véleménye: az önhöz hasonló vezetők segítik a magyar öntudat kialakulását az itt élőkben?

Egy Petőfi-vers szerint bátrak a székelyek, de még bátrabbak, ha a vezetőjük nagyon bátor. Ennek értelmében a vezető kiállása kötelesség.

– Milyen a medvehelyzet a környéken?

Haladunk az ügyben, de lassan. Ez egy komlex probléma. Mi azt szeretnénk, ha decentralizálnák a rendszert, így tudnánk helyi szinten döntéseket hozni. Nem az a fő kérdés, hogy „kilövés” vagy „nem kilövés”, hanem a megelőzés. Kutatásokra és megelőzési tevékenységre lenne szükség. Tehát rengeteg olyan dolog van, amelyet el kellene végezni, de egyelőre Bukarest ezt nem akarja, ellenben én úgy gondolom, nagyon lassan, de haladunk az igazság felé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre