Magyar sikerek az Európa- és világbajnokságokon

Már majdnem két hete tart a vizes világbajnokság, amely joggal tartja lázban a magyarokat is, hiszen folyamatosan sikerekkel örvendeztetnek meg minket sportolóink. Az idei bajnokságot a dél-koreai Kvangdzsuban rendezik július 12-28. között. De júliusban nem csak a vizes vb hozza az érmeket, hiszen már túl vagyunk egy kézilabda Eb-n, és még tart a vívó-világbajnokság is.

Az első héten a nyílt vízi úszók versenyeztek, míg az 50 méteres medencében úszók a második héten állnak a rajtkőhöz.

Már az első nap hatalmas sikerrel indított Magyarország, ugyanis július 13-án, szombaton Rasovszky Kristóf aranyérmet szerzett az 5 kilométeres nyílt vízi úszáson. Székely Dániel sem maradt le sokkal a világbajnoktól, ő a hatodik helyen zárta a versenyt. Rasovszky Kristóf a 10 kilométeres döntőn is nagyon szép eredményt ért el, a negyedik helyet szerezte meg magának. Az 5 kilométeres nyílt vízi csapatversenyen Magyarország a nyolcadik helyen ért célba.

A 25 kilométeres táv döntőjében Gyurta Gergely tizedik helyen zárta a versenyt, míg a nőknél Olasz Anna a hatodik, Sömenek Onon Kata pedig a nyolcadik helyen végzett.

Július 21-én, vasárnap megkezdődtek az előfutamok, selejtezők, elődöntők és döntők is az 50 méteres medencében. Hosszú Katinka 200 méter vegyesen első helyen jutott tovább, és meg is tartotta ezt a helyet hétfőn is a döntőben, ezzel megszerezve Magyarország második aranyérmét. Szabó Szebasztián a hatodik helyen került a döntőbe 50 méteres pillangón, ahol másnap az 5. helyet szerezte meg magának.

A női 400 méter gyorson két büszkeségünk is akadt, akik továbbjutottak: Késely Anna harmadikként és Kapás Boglárka hetedikként jutott be a döntőbe. A döntőben is helyt álltak, hiszen Késely a negyedik, míg Kapás a hatodik helyen végzett.

A 4×100 méteres gyorsváltóban is sikerrel zárt a magyar csapat: Kozma Dominik, Németh Gábor, Bohus Richárd és Szabó Szebasztián a nyolcadik hellyel zárta a versenyt, ezzel ők is a döntőbe kerültek, ahol a hetedik helyet szerezték meg maguknak délután. Kozma Dominik 200 méter gyorson került döntőbe a hatodik hellyel hétfőn.

Férfi vízilabda válogatottunk is elődöntőbe jutott, miután Vámos Márton 4 másodperccel az addig döntetlen meccs vége előtt bevágta a győztes gólt az ausztrál kapuba. A magyar női válogatott 7-6-ra győzte le Olaszországot a világbajnokságon, így a csapat a legjobb négy között küzdhet az aranyéremért.

A következő napokban még izgulhatunk Hosszú Katinkáért, Kenderesi Tamásért, Milák Kristófért, Kapás Boglárkáért és Verrasztó Evelynért – csak hogy néhány nevet említsünk Magyarország legjobb úszói közül.

A vizes világbajnokság július 28-án, vasárnap zárul többek közt a 400 méter vegyessel, a női 50 méter gyorssal és a férfi 50 méterrel.

A vizes sikerek mellett nem lehet szó nélkül hagyni a magyar női kézilabda-válogatott sikerét a junior Európa-bajnokságon. A Győrben rendezett 2019-es korosztályos bajnokságon a lányok megszerezték a magyar válogatott történetének első Eb-aranyérmét. A döntő legjobbja – ahogy az elődöntőben is – a magyar csapat kapusa, Herczeg Lili lett. Tavaly a junior világbajnokságon szintén aranyéremmel zárta a magyar csapat a versenyt.

Budapesten is zajlanak a sportesemények, ugyanis a fővárosunk ad otthont a vívó-világbajnokságnak. A júliusban tartott világbajnokságon ezüstérmes lett a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron alkotta férfi kardcsapat a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A döntő meccset Dél-Koreával vívták, ahol 45:44-re csúsztak le az aranyéremről.

A női kardcsapat izgalmas csatában jutott be a legjobb nyolc közé a budapesti vívó-világbajnokságon. A befejezőember, Pusztai Liza 13:1-re megnyert záró asszójával fordított és nyert Lengyelország ellen a női csapat.  A férfi tőrcsapat a világelső Egyesült Államok után Egyiptomtól is kikapott, így végül a tizenötödik helyen zárta a bajnokságot.

Forrás: nemzetisport.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre