Egyszerű magánegyetemként folytatja a CEU Ausztriában

A Magyarországon nagy port kavart CEU-ügy lecsengése után nem sokat hallhattunk az Ausztriába költöző egyetemről, azonban úgy tűnik, ennek meg is van az oka.

A Nézőpont Intézet blogján közzétett írás hívta fel a figyelmet arra, hogy a magát politikai okokból üldözöttnek beállító CEU-t a napokban magánegyetemként akkreditálták Ausztriában, amely nem tesz túl jót az intézmény áhított nívójának.

Az egyetem neve ugyanis immáron Közép-európai Egyetem Magánegyetem, ez pedig azt jelenti, hogy a CEU-t az olyan egyetemek mellé sorolták, mint a Duna Privát Egyetem, a szállodaipar és vendéglátás oktatásával foglalkozó MODUL Egyetem, vagy az ÖPUK Formatervezési Magánegyetem, melynek fő profilja az élelmiszerdizájn. Ezeken kívül még néhány zeneoktatással foglalkozó magánegyetemet találhatunk a listán, azonban az intézménnyel kapcsolatos hírek elapadása azt mutatja,

a CEU nehezen viseli, hogy az említettekhez hasonló egyetemek között tartják számon ezentúl.

A Közép-európai Egyetem magyarországi épülete Lipótvárosban.

Az áhított megbecsülés helyett tehát a kisebb magánegyetemek sorába került a CEU, és mivel az Egyesült Államokban nincs akkreditálva az intézmény, vagyis ott nem történik oktatás,

még az amerikai diploma megszerzésével sem kecsegtethetik az őket választó hallgatókat.

A CEU átmeneti kampusza egyébként a bécsi Qellenstrassén található, ahol októberben kezdik majd meg az oktatást. Az akkreditált programok között van az itthon erősen vitatott Nők és társadalmi nemek mesterképzés (GEMMA) (MA in Women’s and Gender Studies (GEMMA)) is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre