Salvini nem enged semmiféle zsarolásnak

A tíz napja Olaszország tengeri határán állomásozó, menekülteket szállító Sea Watch 3 civilhajó befogadására szólította fel Ankie Broekers-Knol holland belügyminisztert Matteo Salvini.

Nyilvánosságra hozott levelében Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes felszólította a holland kormányt, valamint a holland felségjelzésű hajó kapitányát és legénységét a Sea Watch 3 fedélzetén levők minél előbbi partra szállítására.    

Hangsúlyozta, hogy

a Sea Watch 3 fedélzetén a helyzet esetleges súlyosbodása miatti felelősség kizárólag a hajó felett rendelkező államot, vagyis Hollandiát és a hajó kapitányát és legénységét terheli.     

Az olasz belügyminiszter ismételten leszögezte, hogy a migránscsoport nem érhet partot Olaszországban, még ideiglenesen sem, hogy azután innen esetleg más EU-s tagállamba vigyék őket tovább.     

Matteo Salvini kijelentette,

Olaszország tiszteletben tartja a nemzetközi előírásokat, felelősséggel védi az európai határokat az összes tagállam érdekében, de nem akar többé „Európa egyedüli hot spotja” lenni, vagyis az egyetlen olyan hely, ahol a migránsok beléphetnek az EU-területére.     

Salvini hangsúlyozta, az NGO-hajó elutasította, hogy Líbiában tegye partra a migránsokat semmibe véve az illetékes hatóságokat és nemzetközi jogszabályokat. Hozzátette, a hajó kapitánya önállóan döntött úgy, hogy a fedélzeten levő nőket, gyermekeket, férfiakat hosszabb és veszélyesebb hajózásnak teszi ki, feleslegesen növelve  testi és  lelki  megpróbáltatásaikat.     

Matteo Salvini megjegyezte, a Sea Watch 3 magatartása azt bizonyítja, hogy az olasz kormány tiltása ellenére mindenáron olasz vizekre akar lépni, ezért várakozik az Olaszországgal határos nemzetközi tengeri övezetben. Az olasz belügyminiszter szerint a Sea Watch 3″egyértelműen egy szuverén állam jogszabályait akarja megszegni (..) az emberek körülményeire hivatkozva akarja kényszeríteni az olasz hatóságokat arra, hogy engedélyezzék a hajó olasz vizekre belépését és kikötését.     

Olaszország nem engedheti, hogy erkölcsi zsarolással tapossák törvényeit – fejtette ki a Liga olasz kormánypárt vezetője.     

A német civilszervezet Sea Watch hajója június 12-én a Líbiához tartozó kutatási és mentési övezetben vette fedélzetére az 53 fős csoportot. A civilhajó elutasította, hogy az embereket visszavigye Líbiába, és egyenesen Olaszország felé vette útját. Azóta a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől mintegy 20 kilométerre áll az olasz vizekkel határos tengeri zónában.   

 Június 15-én az olasz hatóságok tíz embert partra szállítottak köztük gyerekeket, betegeket, terhes nőket. A Sea Watch hajója január óta harmadik alkalommal igyekszik olasz vizekre belépni migránsokkal a fedélzetén. A korábbi esetekben az olasz hatóságok lefoglalták a hajót, majd az olasz ügyészség ismét elengedte.

Forrás: MTI   Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo