Zurabisvili: az erőszakos tüntetések mögött Oroszország áll

Megszakította fehéroroszországi látogatását pénteken Szalome Zurabisvili georgiai elnök a georgiai parlament előtt éjszaka lezajlott erőszakos tüntetés miatt, amelyet az váltott ki, hogy az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi gyűlésen.

Zurabisvili előző nap érkezett Minszkbe, és pénteken még tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, majd a georgiai fővárosban zajló tüntetések hírére megszakította látogatását. A georgiai elnöknek még találkoznia kellett volna a fehérorosz miniszterelnökkel és a parlament vezetőivel, illetve részt vett volna a minszki Európa Játékok megnyitóján.

Az előzményekhez tartozik, hogy csütörtökön tartották a georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen. A közgyűlésen Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt, ő nyitotta meg a fórumot a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban.

Több tucat georgiai ellenzéki képviselő megzavarta a közgyűlést, behatolt az ülésterembe, szanaszét dobálta Gavrilov jegyzeteit, vízzel locsolta le őt, és követelte, hogy távozzanak a parlamentből az orosz „megszállók”. A parlamentben és az épületen kívül összegyűlt ellenzékiek pólóin olyan feliratok voltak, amelyek Oroszországot és vezetőit ócsárolták. A gyűlést meg kellett szakítani, a résztvevőket kimenekítették.

Az esti órákra a törvényhozás épülete előtt több tízezres tömeg gyűlt össze, a tüntetők megpróbáltak behatolni a parlamentbe, követelve a belügyminiszter és a parlamenti elnök lemondását, és összetűztek a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel; üvegpalackokkal dobálták őket, elragadták a pajzsukat, néhányuk fejéről lerángatták a sisakot. A rendőrök péntekre virradóra, több órán át tartó összecsapások után feloszlatták a tüntetést, gumilövedékeket, könnygázt és vízágyúkat vetettek be a feldühödött tömeg ellen.

A georgiai média szerint a rendőrség több tucat tüntetőt előállított, az egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint 240 ember, köztük 80 rendőr megsérült. Péntek reggel több mint 100 sérültet még kórházban ápoltak.

Zurabisvili közleményében azt írta, hogy az erőszakos tüntetések mögött Oroszország áll.

„Oroszország ellenségünk és megszállónk. Ötödik hadoszlopa sokkal veszélyesebbé válik a nyílt agressziónál. Csak Oroszország húz hasznot az ország és a társadalom megosztásából, a belső konfrontációból, és ez manapság a leghatékonyabb fegyver”

– írta Facebook-oldalán a georgiai elnök.

Mamuka Bahtadze miniszterelnök nyugalomra intett, és a zavargások szervezőinek felelősségre vonását ígérte.

A kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt közölte, nem tudott arról, hogy Gavrilov fogja megnyitni közgyűlést, mert hiba csúszott a szolgálati protokollba.

A Gavrilov és az orosz küldöttség jelenléte elleni indulatok az ellenséges orosz-georgiai viszonnyal magyarázhatók, amelynek hátterében az áll, hogy – Tbiliszi hivatalos álláspontja szerint – Oroszország megszállás alatt tartja az ország területének mintegy húsz százalékát kitevő Abháziát és Dél-Oszétiát, amelyek kikiáltották függetlenségüket. Az Európai Unióba és a NATO-ba igyekvő Georgia és Oroszország 2008-ban villámháborút vívott egymással, amely az előbbi súlyos vereségével végződött. A két ország között azóta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, Moszkva pedig elismerte mindkét szakadár terület függetlenségét, és katonákat állomásoztat ott.

Az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlését 1993-ban alapította a görög parlament, hogy erősítse a kapcsolatokat az ortodox keresztény vallású képviselők között.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre