Felvidéki magyarság: ütött az utolsó előtti óra!

Akik összetartanak, megmaradnak, akik nem, azokat elnyeli a történelem. Rengeteg példát találni rá, hogy a magyarság, ha kell, igenis össze tud fogni. Ha kell, rá tud cáfolni a tamáskodókra, akik a széthúzásban érdekeltek.

Felvidék magyarsága idősebb bármely épületnél, bármely szónál, amit papírra vetettek itt, a Kárpát-medencében. Az ezeréves felvidéki magyar közösség egy európai kincs. Olyan kulturális érték részei, amelyre nem vigyázunk eléggé.

Itt az idő, hogy a kezünkbe vegyük a sorsunkat!

Akár ezt is mondhatta volna Világi Oszkár a Most-Híd „fő mecénása” az Info Rádióban készült interjúban, amit a Körkép.sk szemlézett. A Slovnaft elnök-vezérigazgatója úgy véli, újra kellene gondolni az egész szlovákiai magyar közéletet. Az EP-választások kudarca bebizonyította, hogy két magyar párt már túl sok. 

„Egy több éve zajló trendnek vagyunk a tanúi, amikor a szlovákiai magyar választók egyre jelentősebb rétege nem akar sem magyar, sem szlovák pártra szavazni.

(…) Úgy érzik, hogy a két párt nem dolgozik értük és nem tesz meg értük mindent. Ez persze csak egy érzés, ami részben igaz. Ha a tényeket nézzük, a Most-Hídnak vannak sikerei, a Magyar Közösség Pártja is igyekszik, és a maga módján próbál bizonyítani, de úgy látszik, hogy ez már kevés.”

A jelek szerint valóban elindulhat egy pozitív folyamat, ezt érzi a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd is. A kérdés csak az, hogy nem túl késő-e már. Kevesen fogadtak volna arra, hogy Magyarország és Szlovákia hamarabb ápol egymással baráti, már-már szövetségesi kapcsolatot, mint hogy a két felvidéki magyar párt összefogna egymással.

„De ha összevetjük az elmúlt 20-25-30 év választásait, a mostaninál volt a legkevesebb ilyen jellegű nemzetiségi töltet. Minden parlamenti párt nagyon odafigyelt, még a szélsőségesek is, hogy ne legyenek magyarellenes kirohanások” – mondta Világi.

Miután megszűnt a „magyarkártya” a szlovák politikában, lesz-e olyan kohéziós erő, ami a magyarokat az urnákhoz csábítja, és ha igen, lesz-e olyan párt, amely a magyarság értékeit és érdeket képviselni tudja? A kulcskérdés pedig az, hogy hány párt lesz. Mert ha egynél több, akkor az utolsó kapcsolja le a lámpát a Felvidéken…

Forrás: Körkép.sk

Iratkozzon fel hírlevelünkre