Terjed a pletyka: szlovák lehet az Európai Bizottság elnöke?

A konzervatív csúcsjelölt, Manftred Weber erős ellenszelet kapott” – írja a német Eßlinger Zeitung pénteki száma a szlovák miniszterelnököt, Peter Pellegrinit idézve, aki a visegrádi országok nevében azt nyilatkozta: nem tekintik a csúcsjelölti rendszert Bibliának.

Szerinte a legjobb jelöltet kell a Bizottság új elnökévé választani

Weber esélyeit latolgatva a lap emlékeztet arra is, hogy bár a Fidesz még az Európai Néppárt tagja, de Orbán Viktor Weber ellen szavaz, ez pedig nem elhanyagolható tényező. Nem elfeledve azt sem, hogy a V4 többi országa sem feltétlenül repdes örömében Webertől és a német túlsúlytól. Ráadásul ezt az Eßlinger Zeitung azután írta, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök Michel Barnier jelölése mellett érvelt, ahogy nem mellesleg Emmanuel Macron francia elnök is.

Bárki, csak Weber ne?

Macron gyakorlatilag ezt egyértelművé is tette a múlt héten, de Szijjártó Péter külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy lényegében valamennyi eddigi csúcsjelölt alkalmatlan az Európai Bizottság elnöki posztjára. Neveket nem említett, de a Rhein-Neckar Zeitung cikkében („Das Rennen hat begonnen”) az eddig szóba jött bizottsági elnökök közt említi a szlovák Maroš Šefčovičot. Az ominózus lista végén szereplő jelenlegi energiaügyi európai biztos „a négy visegrádi állam esélyese” a lap szerint.

Balos szlovákot támogat a magyar kormány?

Šefčovič már ősszel is jelentkezett a szocialistáknál a csúcsjelölti posztra, de akkor Timmermans-szal szemben alulmaradt. Tehát beleütközött abba a falba, amibe nyugaton oly sokszor lehet: „Túl keleti vagy te ehhez.” Lehetséges, hogy Šefčovič kerülő úton lehet a nevető harmadik, és akkor emlékezni fog arra, kik segítették oda és hol is van a szülőföldje…

Forrás: Rhein-Neckar-Zeitung

Iratkozzon fel hírlevelünkre