A Vígszínház kultuszt teremt


Hirdetés

Nem is olyan rég volt, amikor az aktuális színielőadások az emberek mindennapi életének részei voltak. A reggeli kávé mellett olvasott napilapokban természetes az aznap esti előadásokról is szó esett. A köztudatban élénken éltek az aktuálisan legnépszerűbb, vagy legbotrányosabb színdarabok, a rivaldafényben fürdő színészek, színésznők, a legmegosztóbb rendezők nevei. A művészbejárónál estéről estére gyülekezett a lelkes rajongók hada, akik virágokkal és aláírásra váró fényképekkel várták a művészeket.

Ez mára gyökeresen megváltozott, az emberek nem járnak annyit színházba, ritkaság számba megy, hogy valaki tudja, egy-egy színház éppen milyen bemutatóra készül. Ebben az új világban a Vígszínháznak mégis sikerült valami egészen elképesztőt alkotnia az utóbbi években: kultuszt teremtett.

Eszenyi Enikő / Fotó: Vasarnap.hu

Sok kőszínház játszik minden este telt házzal, és a jegyekért szinte vérre mennek a hűséges nézők. De a Vígszínház ezen túlmutatóan az elveszettnek hitt időket hozta vissza. A színház  művészbejárója előtt ismét sorban állnak az autogramgyűjtők, és a Pál utcai fiúk zenéit még azok is kívülről fújják, akik még nem látták az előadást. Elég felmenni a közösségi oldalakra, és az ember a saját szemével bizonyosodhat meg róla, mennyi rajongói oldal alakult az elmúlt években, amelyek mind az előadások és a művészek körül forognak. Nemcsak a legnépszerűbb musical, a Pál utcai fiúkért vannak oda a fiatalok, hanem a Baal vagy a Liliom éppúgy megszólította őket.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatónője jövőre is olyan repertoárral és szereposztással készül, amely már most teljes izgalommal tölti el a közönséget. Ugyan a kedvenc előadások, mint A diktátor és a Pál utcai fiúk kevesebbszer lesznek műsoron, de a készülő különleges előadások vélhetően kárpótolják a nézőket.

A nagy Gatsby alkotói / Fotó: Vasarnap.hu

Talán az egyik legizgatottabban ifj. Vidnyánszky Attila új rendezését várjuk, amely egy amerikai klasszikus feldolgozása lesz. Ki ne ismerné a A nagy Gatsby-t, ha nem is olvasta mindenki, de a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült filmet bizonyosan látta. A zenés darabban Wunderlich József, Waskovics Andrea, Ember Márk és Ertl Zsombor játsszák majd a főbb szerepeket. F. Scott Fitzgerald világhírű regénye nyomán a színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, a szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta. A Sztalker Csoport alkotói mindig visznek valamiféle csavart az előadásokba, adnak valami egészen különleges rálátást a történetre, és ez most sem lesz másképp.

Kovács Adrián és Vecsei H. Miklós / Fotó: Vasarnap.hu

A kortárs művészet sem marad ki az évadból, Spiró György Honderű című művét Valló Péter rendezésében mutatják be. Spiró György így ír nagysikerű komédiájáról: „A keresztény középosztály legjobbjairól írtam meg a Honderűt, és nagyon szeretem. Jó volt árnyaltan és pontosan fogalmazó szereplők lelkéből megszólalni az általános szellemi romlásban, jó volt elidőzni e bölcs és tapasztalt emberek között.”

Börcsök Enikő és Orosz Ákos / Fotó: Vasarnap.hu

Spiró György neve nem csak ehhez a darabhoz kapcsolódik majd az évad során, hiszen az általa fordított II. Richárdot is műsorra tűzik, ezzel folytatva a Vígszínház Shakespeare-sorozatát.  A darabot a nemzetközi hírű alkotó, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor rendezi a Pesti Színházban, és II. Richárd szerepében Vecsei H. Miklóst láthatjuk.

Rudolf Péter is rendez idén a Pestiben, méghozzá A nyugati világ bajnoka című komédiát állítja színpadra, amelyben az új társulati tag, Kőszegi Ákos is bemutatkozik. Tolsztoj is helyet kap az évad szerzői között, az Anna Kareninát a kitűnő Roman Polák,a Szlovák Nemzeti Színház korábbi igazgatója rendezi. A darab címszerepében Petrik Andreát láthatjuk, szerelmét, Vronszkijt Orbán Levente, Levint Kiss Gergely Máté játssza, a következő évadtól már mindketten a Vígszínház társulatát erősítik.

Petrik Andrea és Orbán Levente / Fotó: Vasarnap.hu

Közel húsz év után újra bemutatják az egyik legnagyobb operettünket, amelyben Miska, Marcsa, Baracs, Rolla, Pixi, Mixi és a Korláthy família feledhetetlen és szeretett hőseink. Fergeteges humor, irónia és olyan mély szerelem, hogy belefájdul a szívünk. A Mágnás Miskát Eszenyi Enikő rendezésében mutatják be, és a nagyszerű szereposztásban ismét új arcokat köszönthetünk, Dobó Enikőt és Horváth Szabolcsot. A főszerepben Szilágyi Csengét és ifj. Vidnyánszky Attilát láthatjuk, akik már A diktátor című előadásban is felejthetetlen párost alkottak.

Eszenyi Enikő és Szilágyi Csenge / Fotó: Vasarnap.hu

Molnár Ferenc, az örök klasszikust tavaly a Liliom bemutatója hozta vissza ifj. Vidnyyánszky Attila rendezésében. Az író a következő évadban sem maradhat ki, Zsótér Sándor rendezésében mutatják be A doktor úr című darabját. A Vígszínház egykori legendás házi szerzője ezzel a darabbal debütált, a főszerepében Fesztbaum Béla mutathatja meg tehetségét.

Hegedűs D. Géza / Fotó: Vasarnap.hu

Izgalmas évadnak nézünk elébe, igazi különlegességekkel,és reméljük, hogy a színházak ismét méltó helyükre kerül a mindennapi életünkben!

'Fel a tetejéhez' gomb