Pedagógusoknak mondott köszönetet Kásler Miklós

Magyarország büszke lehet az oktatási tradícióira és oktatási rendszerére – mondta Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere a pedagógusnapi elismerések átadásán pénteken, Budapesten.

Kásler Miklós kiemelte: a pedagógusokon múlik az oktatás minősége, ők tudják átadni a következő nemzedéknek mindazt ami „szép és értékes”, és ha nem is tudják pótolni a család nyújtotta biztonságot és szeretetet, de ki tudják egészíteni azt.

A tárcavezető úgy fogalmazott: Magyarország büszke lehet az oktatási tradícióira, és oktatási rendszerére, Eötvösre, Trefortra, Klebelsberg Kunóra. Önök ezt a tradíciót képviselik – fordult a díjazottakhoz. Azt mondta, hogy miniszterként az ő feladata, hogy ezt a munkát ne csak a kormány, hanem a magyar családok nevében is megköszönje.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j2) beszédet mond a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. május 31-én. Mellette Bódis József oktatásért felelős államtitkár. – MTI/Kovács Tamás

A politikus beszélt arról is, hogy az ember már évezredekkel korábban megpróbált tájékozódni a körülötte lévő, természeten túli világról, törekedett megfogni a láthatatlan világot. A művelődéstörténetben fordulót jelentett Krisztus születése, és a kereszténység az, amire az a kultúra is épül, aminek részei vagyunk, mi magyarok – mutatott rá. A magyar oktatás, a nevelés, a kultúra, és az a különös életfelfogás és szemlélet, ahogy mi magyarok tekintünk egymásra és az egész világra – emelte ki Kásler Miklós.

Hozzátette: ebben a kultúrában rendkívüli alkotások, kutatási, tudományos eredmények születtek, és ezek a vívmányok kerültek át a mindennapok oktatásába. A pedagógusok átadják ezen ismereteket a következő generációknak, akik a remények szerint fenntartják a nemzetet „az idők végezetéig”. Ugyanakkor a miniszter arra is felhívta a figyelmet, nem mindegy milyen ismereteket közvetítenek a pedagógusok, hiszen vannak örök értékek, amelyekre támaszkodni lehet.

Bódis József, oktatási államtitkár szintén gratulált a díjazottaknak, akik munkájukkal, életművükkel kiérdemelték az elismerést. Köszönet azért, amit tettek a tanulókért, a fiatalokért. Amit tesznek, az nemzetépítő, generációkon átívelő munka és hivatás – fűzte hozzá.

Az ünnepségen a kiemelkedő pedagógusi munka elismeréseként Eötvös József–, Apáczai Csere János–, Németh László–, és Brunszvik Teréz-díjakat adtak át.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre