Nem lesz EP-képviselete a szlovákiai magyarságnak

Vasárnap késő este biztossá vált, hogy sem a Híd, sem az MKP nem jutott mandátumhoz a vasárnapi EP-választáson. A győzelmet a PS-Spolu szerezte meg (20.11%), a második helyen a Smer végzett (15.72%).

Így tehát a szlovákiai magyarok EP-képviselet nélkül maradnak a következő ciklusban.

Az MKP 4.96%-ot szerzett, ezzel csak kevéssel maradt a bejutási küszöb alatt. A Híd azonban a szavazatok 2.6%-át tudta csak megszerezni.

A Vasarnap.hu kérdésére válaszolva Gubík László, a Via Nova (az MKP ifjúsági szervezete) elnöke úgy fogalmazott: bár az MKP közel 10.000 szavazattal jobb eredményt ért el az 5 évvel ezelőttihez képest, ez mégsem volt elegendő. A legutóbbi európai parlamenti választáson alig 13%-os részvétel mellett sikerült elérni az 1 mandátumot, azonban most még a 22%-os választási részvétel mellett is 396 szavazaton múlott az MKP mandátuma – mutatott rá.

Ami a másik magyar választókra is építő pártot, a Most-Hidat illeti, a magyar-magyar versenyt egyértelműen az MKP nyerte – mondta Gubík László.

Hozzátette: a Most-Híd 2,5% körül kapott szavazatokat, ami végzetes vereségnek számít, tekintettel arra, hogy 3 hónappal ezelőtt Bugár Béla 3%-ot kapott az államfő-választáson, ezt pedig most alulmúlták az EP-választáson,

így az ő szerepük itt véget ért.

A nagy kérdés jelenleg az, mi lesz most a felvidéki magyar közösséggel, ki lesz az, aki olyan programot, víziót tud nyújtani, ami megszólítja a magyar közösséget – fogalmazott a Vasarnap.hu-nak nyilatkozva Gubík. Mint mondta, “nem vagyunk elegen ahhoz, hogy politikai kísérleteket végezzünk, újra kell teremteni a felvidéki magyarok politikai egységét és az erre alkalmas megoldást az MKP-nak kell megtalálni. Egy olyan megoldást, amelyet a Most-Hídból kiábrándult magyarok és a választásoktól távol maradó széles rétegek is a magukénak érezhetnek. Ez most a feladatunk, és nem is kevés.”

 

Olvassa el ezt is:

Felvidék elesett…

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre