Az életünket ajándékká tenni születtünk a világra

„Valójában úgy érzem, hogy a lelkipásztor-apostolnak szól az utolsó boldogság: »boldogok, akiket üldöznek és akik szenvednek az igazságért«. Ez a pap boldogsága, az önfeláldozás, az életáldozat és vértanúság”– olvashatjuk Apor Vilmos kéziratos feljegyzéseiben, mintegy prófétai előrelátással megjövendölve saját sorsát.

A harmadik zsidótörvény hatálybalépését követően kezdte meg püspöki működését Győrben. Hiába tiltakozott a törvény ellen és írt kérelmeket a zsidók megmenése érdekében, táviratai hiábavalónak bizonyultak. Akik segítségért hozzá fordultak, bújtatta őket vagy közbenjárt értük a pápai nunciusnál, aki 1944-ben ezrével írta alá az oltalomleveleket, így nyújtva diplomáciai oltalmat az üldözötteknek.

1944 áprilisában, Győr bombázása után maga is járta az utcákat, hogy segítsen a bajbajutottaknak. 1945. március 28-án – húsvét előtti nagyszerdán – az oroszok elérték Győrt, így a visszavonuló németeken kívül az oroszok is lőtték a várost. Ebben az időben sok százan találtak menedéket a püspökvár pincéiben.

Miután minden tőle telhetőt megtett, Apor Vilmos püspök kijelentette: „Egyszer úgyis meg kell halni, inkább ilyenkor adja oda az ember az életét”. Erre az alkalom akkor érkezett el, amikor részeg orosz katonák el akarták vinni az asszonyokat és a lányokat a püspökvár pincéiből. Mivel a püspök ellenállt az erőszaknak, az oroszok ijesztő lövései után három golyó már a főpap testét érte.

Az egyik asszony ekkor felkiáltott: „Püspök atyánk ezt értünk tette”. Mire a püspök halkan azt felelte: „Szívesen, nagyon szívesen”. A petróleumlámpa fényénél elvégzett műtét után, húsvéthétfőn halt meg a főpásztor, aki szenvedései között a papokért és a hívekért imádkozott, és megbocsátott támadóinak.

Május 23-án a Győrben bemutatott szentmisén a meghívott szombathelyi megyéspüspök Apor Vilmos életéből kiemelte azt, ami igazán számít a mi életünkben is: hogy odaadjam az életemet. – Életem egyetlen és végső célja odaadni önmagamat Istennek a rám bízottakért.

Az életünket ajándékká tenni születtünk a világra. Erre tanít minket Boldog Apor Vilmos püspök

– fogalmazott Székely János püspök.

1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta Apor Vilmos püspököt a római Szent Péter téren, több ezer magyar zarándok jelenlétében.

Forrás: Magyar Kurír; Fotó: MTI

 

'Fel a tetejéhez' gomb