Merkelnek odahaza forró a talaj

Bár pártbéli utódja következetesen cáfolja, egyre több kommentátor látja úgy, hogy idő előtt véget érhet Angela Merkel utolsó kancellári ciklusa.

Honnan lehet tudni, hogy valami igaz? Sokszor tagadják. Bizonyosan ismeri mindenki a „nem vagyok rasszista, de…” kezdetű érveléseket, amikor a megszólaló váltig állítja, hogy mentes minden ítélettől, a második tagmondat azonban sokat elárul ennek ellenkezőjéről. Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-pártelnök – Merkel pártbéli utódja –, bár nem így kezdte a mondatait, mégis nagyon gyanúsak a körülmények. Az elmúlt pár napban több nyugat-európai lapnak is adott interjút, amelyben főképp arról faggatták, hogy

vajon leváltják-e Angela Merkelt még 2021 ősze előtt?

Mi öt olyan lapot számoltunk (La Repubblica, El País, Le Figaro, Ta Nea, De Telegraaf), ahol erre a „váratlanul” feltett kérdésre Kramp-Karrenbauer épp ugyanazt a választ adja. Egytől-egyig minden interjúban kategorikusan visszautasítja az arra irányuló spekulációkat, hogy Angela Merkelt még 2021 ősze előtt leváltanák.

Sőt, már-már felháborodott, hogy ezen épp ő maga munkálkodna.

Hangsúlyozza, egy stabil parlamenti ciklust és nem pedig kiprovokált kormányválságot akar az EP-választások után. Ezzel együtt az európai menekültpolitika elemi reformját is szorgalmazza: elutasítja a merev menekültkvótákat, és a rugalmas szolidaritás rendszeréért, valamint a külső határok hatékonyabb, akár nemzeti szinten szervezett és az EU által is támogatott védelméért áll ki.

A CDU-elnök úgy látja, hogy korábban magukra maradtak a külső határokkal rendelkező országok az egyre növekvő menekültszámokkal, ebben pedig a német politika és maga a CDU is hibás. Mindemellett nem meglepő, de kiemelte, hogy továbbra is Manfred Webert támogatja mint csúcsjelöltet, és meggyőződése, hogy csak az kerülhet az Európai Bizottság élére, akit már csúcsjelöltnek választottak – ezzel kizárva többek között Barniert és Vestagert is a versenyből.

Micsoda szerencse, hogy nem Kramp-Karrenbauer meggyőződése jelenti az írott jogot!

Forrás www.repubblica.it

Iratkozzon fel hírlevelünkre