Az Adidas is pride-kollekcióval támad – nem járunk egy cipőben

A Noizz.hu oldal szerint a szivárvány az egyenlőség és az elfogadás jelképe. Valószínűleg, aki így gondolja, hiányozhatott legalább az irodalom óráról, amikor éppen a Genezis könyvét vették. Ettől függetlenül meglepő a kérdéskörben tanúsított tudatlanság, hiszen a legkisebb gyerekek vallási tartalomtól mentes kifestő füzeteiben az egyik nehéz feladat Noé bárkájának és a felette lévő színes fénytörésnek a megfelelő kiszínezése.

Vajon mit jelképez akkor valójában a szivárvány? A bibliai történetet ismerve leginkább Isten irgalmának az égre festett örök jele. A bűnbeesést követően az ember elveszítette legközelebbi, közvetlen baráti kapcsolatát Istennel. Ádám és Éva első két fiúgyermeke ezek után

még mélyebbre süllyednek a bűnben.

Káin és Ábel történetével a Biblia azt is jelzi, hogy az első bűn után a bűn tovább terjed a világban. Mint egy lavina elborítja a földet, megmérgezi az emberek és a családok életét. A bűn terjedését jelzi a vízözönről szóló elbeszélés is – írja Székely János szombathelyi püspök.

A bárkát elhagyó, restart világban Isten „megfogadja”, hogy többet nem pusztítja el az emberiséget vízözönnel. Vagyis

a szivárvány egy új szövetség Isten és ember között,

és mint ilyen, magában hordozza az új élet reménységét.

Ezzel szemben az Adidas pride-kompatibilis, újonnan piacra dobott cipőkollekciója semmiféle új élet reménységét, mindössze az LMBTQ „közösség” legnagyobb éves eseménye, a Pride iránt kifejezett szimpátiáját hirdeti. 

Ezek után, ha a Balaton partján valaki színesen pompázó Adidas papucsban jelenik meg, tudhatjuk, hogy melyik oldalon áll. Ám azok számára, akik nem pride-osak, a lábbeliken megjelenő színes csíkok juttassák eszükbe: az emberiség már süllyedt ennyire mélyre a bűnben, amelyből egyedül a Teremtő jóakarata menthette csak meg. Nem tudhatjuk, utazunk-e még egy bárkában, arra azonban az istenihez hasonló, vízözön utáni fogadalmat sem kell tennünk:

az Adidas ‘Continental 80 Pride Shoes’ új kollekcióját népszerűsítő fotón a két szőrös férfi lábat látva – úgy látszik, a cég a szőrös lábak látványától nem tud elszakadni – egy cipőben biztosan nem fogunk járni. 

Forrás/fotó: noizz.hu, adidas.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre