Boldogságkurzus indul a Bristoli Egyetemen

Meghökkentően sokan követtek el öngyilkosságot a Bristoli Egyetem hallgatói közül az utóbbi időben. Mint arról az Independent beszámolt, az iskola vezetése válaszképpen arra szánta el magát, hogy „boldogságkurzust" indít az intézményben – amelynek sikeres teljesítéséért a hallgatók kreditet is kaphatnak majd.

Az utóbbi három év során az egyetem tizenkét hallgatója követett el öngyilkosságot ez motiválta a Bristoli Egyetem vezetőit a rendhagyó kurzus elindításában. Az intézmény által meghirdetett képzésre bármelyik hallgató jelentkezhet majd, függetlenül attól, hogy milyen szakon tanul. 

Az előadásokat Bruce Hood pszichológusprofesszor tartja, akinek kutatási területe az emberi agy működése és az emberi gondolkodás folyamata. A tanórán az oktató azt próbálja bemutatni a diákoknak, milyen lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy elégedettebbek legyenek életükkel. 

Tavaly már indult egy hasonló kurzus az intézményben, de akkor még csak fakultatívan lehetett felvenni a tárgyat és kreditpontok sem jártak a teljesítéséért. 

A tantárgy idén két részből áll. Egyrészt a professzor heti rendszerességgel beszél a hallgatóknak a kérdés szempontjából fontos problémákról, másrészt a hallgatók csoportokat alkotva olyan tevékenységeket próbálhatnak ki, amelyek kedvezően befolyásolhatják életérzésüket. Ez utóbbiak esetében például vizsgálják majd, hogy a szokásosnál több alvás, a meditáció, az élet apró örömeinek megélése, a mások iránti hála kifejezése, vagy a kisebb jó cselekedetek hozzájárulnak-e ahhoz, hogy boldogabbnak érezzék magukat. 

Az amerikai Yale Egyetemen korábban már indult egy hasonló kezdeményezés, amelyhez akkor az intézmény hallgatóinak negyede(!) csatlakozott. A nagy népszerűség miatt a kurzust végül ingyenesen  online is meghirdették, erre eddig közel háromszázezren jelentkeztek.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

A témában ajánljuk még:

Jövőre vezessünk hálanaplót!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre