A Kokoomus a Fideszt vesztét akarja

A finn Nemzeti Koalíciós Párt, vagyis a Kokoomus elnöke egy tévéműsorban arról beszélt, hogy szerinte eldöntött tény a Fidesz távozása az Európai Néppártból. Petteri Orpo és párttársa, korábbi finn miniszterelnök Alexander Stubb – Manfred Weber egyetlen néppárti (EPP) kihívója a Bizottsági elnök posztért – már korábban is előszeretettel támadta a Fideszt.    

 Márciusban épp a Kokoomus kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből.

Orpo büszkén számolt be arról, hogy az ő kezdeményezésük következménye lett végül a Fidesz néppárti tagsága felfüggesztve. Érdemes megjegyezni, hogy az ominózus EPP kongresszus, amely keretében a pártok Weber és Stubb között döntöttek éppen Helsinkiben volt. Amely során Stubb legfőbb kampány üzenete éppen a Fidesz kizáratása és az EPP balra tolódása volt.

Helsinki, 2018. A rivális Alexander Stubb volt finn miniszterelnökgratulál Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének, a bajor Keresztényszociális Unió politikusának, miután az EPP őt választotta meg csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára. Fotó: MTI/EPA/Kimmo Brandt

 Orpo szerint a 2018 márciusában megkezdett munka mostanra ért révbe, ugyanis a németeknek is elegük lett belőlünk.

A politikus úgy véli döntő fordulat állt be a héten azáltal, hogy a német kormánypárt (CDU) is a Fidesz végleges távozása mellett foglalt állást, miután Orbán Viktor kijelentette, hogy nem támogatja Manfred Weber európai bizottsági elnökjelölti ambícióit. A kormányfő döntését nem lehet előzmények nélkülinek minősíteni, hiszen a jobbközépről induló bajor Weber politikája pár hónap leforgása alatt teljesen átalakult egy tipikus európai liberális mantrává. Persze Webert is meg lehet érteni, hiszen csak így lehet belőle Spitzenkandidat, Bizottsági elnök. Csak így tudja megszerezni az Európai Parlament májusban megválasztott képviselőinek többségét, és azok támogatását. Csak így, hogy sutba vágja korábbi elveit.

Meg ne bosszulja magát egyszer a történelem. Hiszen hiába a győztesek írják a történelmet, az árulók nevei mindig fent maradnak.

Végül érdemes Orbán Viktor november 8-i beszédének egy részletét felelevenítenünk, amelyet azon a bizonyos Helsinki kongresszuson mondott el. Ez alapján mindenki döntse el maga, hogy ki a következetes és ki nem az. Ki politizál értékek, és ki érdekek mentén.

„A közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Az igazság az, hogy Európát mindig csakis az erős nemzetek tették sikeressé. Ez ma is érvényes. Nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül. Nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát. Mi vagyunk az EPP, mi vagyunk az Európai Néppárt. Európa vagy a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek éppen egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk egy olyan Európa, amelynek egyszerre huszonhét arca van. Egy Európa, amely egyszerre keresztény és demokrata. Az EPP-ben soha nem szabad félnünk attól, hogy kinyilvánítsuk, mik vagyunk: keresztény demokraták. ”

 

Forrás: https://www.verkkouutiset.fi/petteri-orpo-tama-tarkoittaa-sita-etta-fidesz-lahtee/ Címlapfotó: MTI/EPA/Florian Wieser

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre