Miként szelfiznek Európa politikusai?

Orbán Viktor nemrégiben tett Erdélyi látogatása során a kerelőszentpáli takarmányozó üzem felavatásakor készített pár szelfit a megjelentekkel. Ehhez kapcsolódóan támadt az az ötletünk: nézzük meg, milyen gyakran engedik meg Európa vezető politikusai, hogy szelfizzenek velük, és kikkel, hogyan készítenek képeket?

Orbán Viktor a kerelőszentpáli látogatás során – a Facebookon közzétett videó tanúsága szerint – az eseményen megjelentekkel lőtt néhány szelfit is:

 

A miniszterelnök a különféle hivatalos és nem hivatalos rendezvényeken gyakran szelfizik támogatóival, ez napjainkban a közvetlenség egyik legfontosabb jelenként, bizonyítékaként értelmezhető. Összehasonlításképp megnéztük, hogy más európai kormányfők is hasonlóan járnak-e el. 

Emmanuel Macron

A francia miniszterelnök szintén szeret szelfizni a támogatóival, bár ami azt illeti, ebből néhány alkalommal meglehetősen érdekes, illetve helyenként kevésbé vállalható fotók is születnek. Macronnak egyébként Theresa May-jel is volt egy közös szelfije 2018 elején. Könnyen lehet, hogy ma már nem mosolyognának ilyen őszintén egy közös fotó készítésekor. 

Matteo Salvini

A balliberális médiában gyakran fasisztának nevezett olasz belügyminiszter szintén szívesen készít szelfiket. Nem ritka, hogy az ilyen alkalmakkor a balos médiumokat is kínos helyzetbe hozza, amelyek előszeretettel sütik rá a rasszista bélyeget.

Salvini szelfijei közt található néhány meglepőnek mondható is. Barátnője, Elisa Isoardi televíziós riporter például egy meglehetősen intim szelfivel kíséretében jelentette be tavaly a szakításukat. De szintén ebbe a körbe sorolható egy leszbikus párral készült felvétel esete, amikor is az érintettek jól használták fel  saját céljaikra a politikus szelfik iránti imádatát.

Theresa May

A brit miniszterelnöktől sem áll távol az, hogy jobb napjain lőjön egy-két szelfit. May nem sokkal beiktatása után a BBC műsorában beszélt is arról, hogy mióta a miniszterelnöki székbe ült, egyre többen szeretnének vele közös fotót készíteni. 

Angela Merkel

A német kancellár szintén az európai politikai elit nagy szelfizői közé tartozik, Merkelnek furcsa szokása azonban, hogy valamiért leginkább a menekültekkel szeret szelfit készíteni. A Google képkeresője is többségben ilyen képeket ad ki akkor, amikor Angela Merkel szelfijeire keresünk rá

És akik nem szelfiznek…

Érdekesség, hogy vannak olyan politikusok is, akik nem igazán szelfiznek sem a hozzájuk közel álló személyekkel, sem támogatóikkal. Közéjük tartozik például az idei EP-választások két esélyes csúcsjelöltje, Manfred Weber és Frans Timmermans is, mindkettejükről elmondható, csak kivételes alkalmakkor kerülnek fel egy-egy szelfire. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre