Lemajmozta a feltörekvő művészeket a Klubrádió műsorvezetője

Dési János újságíró Gergely Zsófiával beszélgetett a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztési koncepciója kapcsán.

A hvg.hu birtokába jutott egy, a kormány részére készült előterjesztés, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hosszútávú fejlesztési és működési koncepciójáról szól. A javaslat szerint, (amelynek célja, hogy a PIM nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá, „közép-európai szinten meghatározó ikonikus helyszínné és szervezőközponttá” váljon), 2019-ben a PIM költségvetésére fordított 2,9 milliárd forinthoz képest 2020-ban és 2021-ben is duplájára emelnék a intézményre költött összeget.

A kultúra támogatása persze – ha a PIM vezetője egy deklaráltan jobboldali érzelmű, ráadásul határon túlról érkezett ember – már nem is annyira jó dolog a haladók szerint. Hiába az olyan vállalások, mint a magyar nemzeti kultúra védelme, a kortárs irodalom felkarolása, az olvasó-és látogató-központúság erősítése vagy a közép-európai kulturális erőközponttá válás, a baloldalnak mindez nem elég, hiszen nem ők ülnek a bársonyszékekben, és dirigálnak arról, hogyan is kellene megszervezni az irodalmi életet. Sőt mi több, a cikk végén kiderül, hogy az előterjesztésben a kormánynak van bátorsága egy új irodalmi lap indítására is támogatást adni. Felháborító! 

Gergely Zsófia, a hvg.hu cikkének írója és az Emmi-előterjesztés megkaparintója be is ment reggel a Klubrádióba, hogy felháborodását fejezze ki az előterjesztés kapcsán. Az interjúból az lett, hogy majdhogynem Gergely Zsófiának kellett visszafognia a műsorvezetőt, aki durva stílusban beszélt mindazokról a művészekről, akik egy ilyen képzésben részt vesznek. (A beszélgetés kb. 115 percnél kezdődik, és ezen a linken hallgatható meg.)

Dési János azon akadt ki, hogy az előterjesztés szerint a „magyar érdekeket szem előtt tartó” újságírókat is támogatná a kormány. Szerinte, ha valami, akkor ez teljes mértékig vállalhatatlan.

„Nekem ebből az tűnik ki, mármint a te cikkedből, amit az előterjesztés alapján írtál, hogy azt szeretnék, hogy azokat a szerzőket, akik az ő szívüknek ideológiailag kedvesek, de nem feltétlenül jó írók – bár ez így nem szerepel a szövegben –, azokat nyomni, és helyzetbe hozni, és pénzhez, jövedelemhez juttatni, szereplési lehetőséghez juttatni, aztán a közönség majd megszereti. Hát, szokták mondani, hogy ha egy maki majom sokat szerepel a tévében, akkor rövidesen ő is nagyon népszerű lesz.” 

Így vélekednek tehát a balliberális véleményvezérek például azokról a tehetséges fiatalokról, akiknek esetleg a Petőfi Irodalmi Múzeum egy pályázat elnyerése után segítséget nyújt a pályakezdéshez, és ösztöndíjakkal segíti az alkotótevékenységüket. Csupán azért, mert egy állami irányítás alatt álló költségvetési szerv (intézmény) ösztöndíjakat kínál a művészeknek. 

Egyelőre nem tudni, hogy a PIM tevékenységének mi lesz a mérlege a későbbiekben, de abban biztosak lehetünk, hogy ha a magát értelmiségnek nevezett balliberális rétegnek valami ennyire nem fekszik, akkor jó irányba indult el a történet. Innen is sok sikert kívánunk a leendő támogatottaknak!

Iratkozzon fel hírlevelünkre